Liberalii argeşeni au organizat duminică, 6 octombrie, evenimentul „Fenomenul Pitești – Oameni de neuitat”. Astfel, liberalii au comemorat printr-o lecție de istorie deținuții politici care au suferit atrocitățile regimului comunist în Închisoarea Pitești între anii 1949 și 1952.

Astăzi am învins teama şi ruşinea, vorbind deschis despre cele întâmplate în acei ani denumiţi “Fenomenul Pitesti” – Ana Stan, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale Piteşti.

Într-o postare pe pagina de Facebook a organizației Femeilor Liberale Pitești sunt descrise momentele trăite în locul unde, în urmă cu șapte decenii, a avut loc cea mai mare barbarie a lumii:

Am fost părtași astăzi, la un eveniment în care emoția a fost starea generală. A fost, probabil, cea mai frumoasă lecție de istorie la care cu toții am participat.
Memorialul Închisoarea Pitești este locul unde, în urmă cu șapte decenii, a avut loc cea mai mare barbarie a lumii. Experimentul Pitești, știm cu toții, a fost un program agresiv de tortură, de spălare a creierului celor care aveau un ideal. Mii de oameni, majoritatea tineri, studenți care făceau parte din grupuri interzise de comuniști, cum ar fi Partidul Național Liberal sau Partidul Național Țărănesc, au căzut pradă ororilor.

Reeducarea prin tortură a deținuților politici urmărea lepădarea de convingerile și ideile politice, dar și religioase. Scopul final al acțiunilor barbare a fost alterarea personalității, până la obediența absolută.

Supraviețuitorii acestor drame au vorbit de-a lungul timpului despre chinurile prin care au trecut. Tinereți furate. Vise spulberate. Vieți distruse. Unii dintre ei nu au putut niciodată să vorbească despre experiențele cumplite la care au fost supuși.
Memorialul Închisoarea Pitești, din strada Negru Vodă, nr. 30 este încărcat de istoria neagră a acelor vremuri, iar aceste ziduri poartă în toți porii lor drame pe care nu ni le putem imagina.

Cu toții suntem datori să vrem să cunoaștem istoria unor timpuri în care cruzimea a făcut din oameni nu doar neoameni, ci călăi adevărați.
De aceea, evenimentul de astăzi a fost o ocazie prin care s-a dorit întâlnirea între generații. În mijlocul nostru s-au aflat oameni deosebiți.

Este vorba despre: Istoricul VLAD NISTOR, prof. LUMINIȚA DOGIOIU, profesor univ. dr. ILIE POPA – membru fondator al Fundației culturale ”Memoria”, SERGIU RIZESCU – fost deținut politic în infernul de la Pitești, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Argeș, CĂTĂLINA ENESCU – fiica lui Nicolae Enescu, fost deținut politic.

Invitații au susținut alocuțiuni, s-a vorbit despre ororile petrecute aici, despre suferință și despre cum au reușit unii din cei supuși unei barbarii pentru care cuvintele nu sunt de ajuns, ca să descrie amploarea celor întâmplate în timpul Experimentului Pitești.
Una din cele mai emoționante mărturisiri a fost a domnului SERGIU RIZESCU, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Argeș.

Abia terminase liceul și a ajuns ca deținut politic aici, la Închisoarea Pitești, timp de un an și două luni. Suficient ca să trăiască un calvar cât pentru zece vieți. Doar câteva sute de metri îl despărțeau de liceul pe care îl absolvise și un kilometru era între el și bunica sa care l-a crescut cu iubire infinită. ”Au fost zile teribile, inclusiv zile în care ne era foame și am fi dat orice pentru o bucată de mămăligă. Erau zile când, prin zăbrelele de la celulă venea miros de sarmale și cozonaci și îmi imaginam că mânânc. Au vrut apoi, ca să scap de chin, să mă facă informator. Cea mai fericită zi din viața mea a fost pe 14 iunie 1954, când am refuzat să fiu colaborator al Securității. Deși eram în celulă, mă simțeam liber”.

Mii de tineri ca Sergiu Rizescu au suportat cu demnitate, barbarii de neimaginat. Pentru toți semnul crucii se făcea doar pe cerul gurii.

Catalina Enescu, fiica lui Nicolae Enescu și-a cunoscut tatăl când ea avea 6 ani. Părintele ei a fost luat la închisoare, în timp ce era la clasă, din fața elevilor săi. Era tânăr, proaspăt căsătorit și fericit pentru pruncul ce abia se născuse. Pentru el, la fel ca pentru toți cei care aveau un ideal, a urmat calvarul.

Concluzia experienței de astăzi e una singură: citiți, aflați istoria acestei țări, respectați pe cei care inca ne mai pot vorbi despre trecut, prețuiți libertatea și faceți ca niciodată să nu se mai repete ceea ce a fost negru în vremuri pe care nu avem voie să le uităm! Nu treceți indiferenți pe lângă locuri unde, cândva, oameni care doar visau la libertate, au fost chinuiți și chiar omorâți pentru un crez!

Mulțumim pe această cale, gazdei noastre, MARIA AXINTE, tânăra care, deși ar fi putut avea o carieră oriunde în această lume, în firme de talie internațională, a ales să se întoarcă acasă, după ce a studiat la școli de renume din Anglia și să facă din acest loc, unde reeducare a trecut cu mult granițele suferinței, un Memorial al Închisorii Pitești.
O astfel de zi, plină de emoție, se va încheia odată cu vizionarea filmului ”Între chin și Amin”, la Cinematograful ” București”, începând cu ora 18.00. Este primul film artistic care rulează pe marile ecrane, inspirat din atrocitățile care au avut loc prin intermediul ”Experimentului Pitești”.

Mulțumim organizatorilor și oamenilor care s-au implicat direct pentru ca astăzi noi să fi putut lua parte la o adevărată lecție despre demnitate, onoare și libertate!”.

Comments

comments