Joi, 19 octombrie, Sindicatul Sanitas din România va organiza o nouă manifestaţie de protest în capitală, la care vor lua parte şi 500 de membri ai Sindicatului Sanitas Argeş. “Vor fi prezente toate categoriile profesionale de membri de sindicat, atât din sistemul sanitar cât şi din cel de asistenţă socială: asistenţi medicali, infirmiere, lucrători din spitale, creşe, Ambulanţă, cabinete şcolare… “ ne-a declarat Doina Fănică, preşedinte Sanitas Argeş.

Manifestaţia va începe la ora 11,00 cu un miting în Piaţa George Enescu din Capitală. Protestul va fi urmat de un marş de protest către Piaţa Victoriei, ce se va desfăşura în intervalul orar 12,00 – 13,00 pe traseul Piaţa George Enescu – Bulevardul Gheorghe Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei. Începând cu ora 13,00, va avea loc un alt miting, în Piaţa Victoriei, în scuarul din faţa Guvernului.

Membrii SANITAS sunt nemulţumiţi de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 despre care afirmă că generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

Principalele solicitări ale sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 martie 2018, renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

După mitingul din 19 octombrie, în Consiliul Naţional SANITAS se vor lua decizii în ce priveşte modalitatea în care vor continua acţiunile sindicatului şi se va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

Comments

comments