Biblioteca Judeţeană „Ginicu Golescu” Argeş organizează miercuri, 11 ianuarie, ora 17.00, în holul central, vernisajul expoziției de fotografie și lansarea albumului monografic HIDROCENTRALA ȘI BARAJUL VIDRARU 50, autori –€ PAUL și ALEXANDRU GHEORGHIESCU din Curtea de Argeș.

Manifestarea este prilejuită de sărbătoarea ZILEI ARTEI FOTOGRAFICE ÎN ROMÂNIA. Expoziția se va afla pe simeze în intervalul 11 – 16 ianuarie.

Albumul monografic este dedicat împlinirii unei jumătăți de secol de la darea în folosință a Hidrocentralei și surprinde etapele importante ale procesului de realizare –・istoria amenajării proiectului, avariile majore în exploatarea centralei, riscurile asumate la proiectarea centralei, noua metodă de excavare, explozia transformatorului de servicii interne, uvrajele schemei de amenajare etc.

Monografia-omagiu se bucură de o prefață, semnată de acad. Gheorghe Păun, care sintetizează ideea și emoția de fond cu sensibilitate și plasticitate: ”… Lor le este închinată cartea. Constructorilor care, din 1961 până în 1966, au ridicat baraje, au schimbat cursuri de apă, au sfredelit prin subterane, au deschis drumuri pe pereții munților – de la izvoarele Argeșului până spre Curtea de Argeș. Urmele trecerii lor, urmele marilor și mulților anonimi cu ochii parcă negri-cărbune sunt peste tot.”.

Lucrarea se încheie cu prezentarea ”Prometeului cu fulgere în mână” monument închinat de sculptorul Constantin Popovici acelorași constructori.

Comments

comments