Muzeul Judeţean Argeş invită vizitatorii să admire şi să afle câteva date interesante despre exponatul lunii decembrie – Geoda şi Ametistul.
GEODA provine din grecescul „geoides”, care înseamnă „plăcerea pământului”. Geodele sunt adevărate fenomene ale naturii, misterioase modelări ale pământului de formă sferică sau alungită, din rocă, care conţin în interior o scobitură (cavitate) căptuşită cu cristale dispuse cu vârful spre interior. Fiecare geodă este unică în compoziţie şi mărime, iar formaţiunile de cristale din interiorul său au forme şi culori diferite.
Ametistul este o varietate de cuarţ violet-albăstrui. Originea etimologică a numelui provine din limba greacă, „amethystos” = „contra beţiei”. Acest nume se datorează credinţei că persoana care poartă un ametist este cruţată de beţie la consumarea vinului. O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bahus zeul vinului a turnat vin pe o nimfă care era transformată în cristal, cristalul devenind violet. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor sau contra furtului, această credinţă explicând faptul că mormântul merovingienilor conţinea şiraguri de ametist.
Ametistul este un mineral foarte răspândit în natură, exemplarele mai mari care se pot tăia şi şlefui fiind folosite ca pietre preţioase. Astfel de cristale s-au găsit în Brazilia, Uruguay, Madagascar, Rusia, Germania şi Sri Lanka. Asemenea cristale mari se găsesc în geodele (golurile) filoanelor hidrotermale şi în rocile vulcanice. Exponatul lunii poate fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00 şi 17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr.44.
Intrarea este liberă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI