Muzeul Judeţean Argeş expune în luna iunie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, o specie interesantă de coleopter din familia Carabidae, Carabus (Chrysocarabus) auronitens Fabricius, 1792, numită popular gândac auriu.

Specia atrage atenţia prin coloritului său spectaculos. Partea dorsală a corpului are un colorit variabil: verde, verde-auriu, verde-roşcat, verde închis, verde-albăstrui cu reflexe metalice, verzi-aurii, de unde și numele popular de gândac auriu.

Este o specie silvicolă care preferă pădurile de conifere, mixte și de fag, umede şi răcoroase, din regiunile subcarpatice și montane.
Este un vânător nocturn greu de observat în timpul zilei, când stă ascuns sub pietre, sub scoarţa arborilor, în crăpăturile buştenilor, sub frunzar, mușchi, cel mai adesea în locuri umede.

Arealul speciei cuprinde aproape toată Europa, cu excepția nordului Europei și a unor zone sudice. În România, specia este răspândită în tot lanțul carpatic și în regiunile subcarpatice.
Nu este o specie ocrotită în România, dar datorită defrișărilor masive din ultimii 20 de ani, arealul speciei s-a redus considerabil și s-a fragmentat.

Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

Comments

comments