Excepționali muzicieni în devenire au impresionat prin inteligență muzicală, sensibilitate și tehnică la Gala Premiilor Muzicale “Dinu Lipatti”

0
718

Pe urmele lui Lipatti. Vineri, 26 mai, Casa Memorială Dinu Lipatti a găzduit – într-o atmosferă emoționantă – recitalul final și Gala Laureaților celei de-a cincea ediții a Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti”. Cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la nașterea celui mai mare pianist român al secolului XX, casa copilăriei artistului a devenit neîncăpătoare pentru excepționalii muzicieni în devenire, premiați la concursul din acest an.

În compania unor personalități ale culturii argeșene, a unui juriu internațional competent și exigent, și a unui public entuziast, tinerele speranțe ale muzicii clasice și-au făcut remarcată virtuozitatea nuanțată, fiind răsplătiți cu aplauze frenetice. Recitalurile concurenților recompensați cu calificativul „excepțional” la secțiunile pian, vioară și canto s-au evidențiat printr-o remarcabilă sinergie între inteligența muzicală, sensibilitate și tehnica dobândită prin studiu neobosit. Toate aceste calități demonstrate de premianți le-au reamintit celor prezenți de preocuparea constantă pentru atingerea perfecțiunii manifestată de Lipatti însuși. “Când cânta Dinu – scria Ana Lipatti în cartea „Viața pianistului Dinu Lipatti, povestită de mama sa”, lansată cu prilejul Galei Laureaților  – s-ar fi spus că suntem într-o biserică, unde lumea se reculege și se roagă”.

Același impact profund au produs asupra publicului spectator și cei 9 premianți de excepție ai Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti”:
–    Antonio Crețu (pian, clasa a IV-a, prof. Mihaela Zamfirescu, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București),
–    Na-Na Zhang (vioară, clasa a VI-a, prof. Elena Baltaga, corepetitor: Smaranda Ilea, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București),
–    Andreea Cristina Vlaicu (canto, clasa a IX-a, prof. Andra Bivol-Costea, corepetitor: Daniela Colceriu, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești),
–    Alexia Dănăcică (pian, clasa a IX-a, prof. Corina Mocanu, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București),
–    Sânziana Mândruț (Vioară, clasa a IX-a, prof. Elena Baltaga, corepetitor: Olga Babadjan, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București),
–    Sabina Suciu (pian, clasa a VII-a, prof. Corina Mocanu, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București),
–    Georgiana Dumitru (canto, Universitatea Națională de Muzică București, an I, coordonator: Conf. Univ. Dr. Mariana Colpoș, corepetitor Daniela Colceriu),
–    Gerard Rusu (pian, clasa a X-a, prof. Carmen Asfadurian, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București),
–    Daniel Trandafir (canto, Universitatea Națională de Muzică București, Master – an I, coordonator: Conf. Univ. Dr. Mariana Colpoș, corepetitor Daniela Colceriu).
Cu prilejul acestei ediții aniversare, Muzeul Județean Argeș a oferit și 3 premii în bani, în valoare de 100 de lei fiecare, câte unul pentru cel mai bun concurent de la fiecare secțiune. Câștigători ai marilor premii pe secțiuni au fost: Sânziana Mândruț (Vioară), Gerard Rusu (pian) și Daniel Trandafir (canto).

Andreea Cristina Vlaicu, elevă în clasa a IX-a a Liceului de Artă Dinu Lipatti din Pitești este și câștigătoarea Trofeului Dinu Lipatti, întrucât a reușit să abordeze cu măiestrie unul dintre lied-urile compuse de Dinu Lipatti.

Și vietnameza Do Vu Lan Nhung, câștigătoare a Premiului I la secțiunea Canto Clasic pentru studenți, pregătită de soprana Camelia Clavac, a avut o apariție încântătoare cu prilejul Galei Laureaților.

În afara concursului, din cauza vârstei fragede, o foarte tânără speranță a canto-ului clasic, Sybilla Maya Albulescu-Năstase, a suprins plăcut publicul cu talentul său. La doar 9 ani, fetița este câștigătoarea secțiunii de amatori a concursului de canto clasic Voci în afirmare, organizat de soprana Mihaela Andrei, prof. artă interpretativă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București.
Cea de-a cincea ediție a Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” a reunit aproximativ 70 de participanți – cu vârste cuprinse între 8 și 25 de ani (Pian și Vioară) și 14-25 ani (Canto Clasic) – evaluați de un juriu exigent, cu renume internațional. Personalităților muzicii românești din juriu, li s-a alăturat în acest an Prof. Margarita Vujovic – Muzička Škola „Petar Krančević” din Sremska Mitrovica (Serbia), membră în Juriul Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală “Orpheus”, membră a Juriului “International Music Competition”, unul dintre cele mai cunoscute și valoroase concursuri de muzică clasică din Europa și din lume. Alături de ceilalți membri ai juriului, Margarita Vujovic a fost plăcut impresionată atât de înalta pregătire a concurenților, cât și de numărul mare al acestora.

Laureații Premiilor Muzicale „Dinu Lipatti” au fost felicitați de vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Simona Brătulescu, de Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Argeș, George Caval și de directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, prezenți la eveniment. Candidații apreciați cu calificativul Excepțional au primit trofee, diplome și vouchere pentru achiziția de partituri. Ocupanții locurilor I-IV au primit diplome și vouchere pentru achiziția de partituri, oferite prin generozitatea Editurii Muzicale GrafoArt. Premiile au fost decernate pe categorii de vârstă şi secţiuni.

Despre Juriul Concursului Dinu Lipatti
Juriul a fost compus din muzicieni şi profesori de la liceele şi facultăţile de specialitate din România și Serbia, aceştia desemnând caştigătorii pentru fiecare secţiune a concursului.

Președinte Juriu:
Prof. Margarita Vujovic – Muzička Škola „Petar Krančević” din Sremska Mitrovica (Serbia)
Secretar General Juriu:
Lect. Univ. Dr. Felix Goldbach, Universitatea Valahia, Târgoviște.
Pian
•    Lect. Univ. Dr. Toma Popovici, Universitatea Națională de Muzică București
•    Dr. Adnana Renatty Codreanu, Șef Catedră Pian, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești
•    Prof. Gabriela Enășescu, Catedra Pian a Colegiului Național de Muzică George Enescu, București
•    Prof. Margarita Vujovic – Muzička Škola „Petar Krančević” – Sremska Mitrovica, Serbia.

Vioară
•    Conf. Univ. Dr. Luminița Burcă, Universitatea Națională de Muzică București și Profesor Asociat la Școala Doctorală de Muzică și Teatru a Universității de Vest – Timișoara
•    Prof. Dr. Cătălin Iancu, Universitatea Valahia, Târgoviște
•    Prof. Elena Baltaga, Șef Catedră Vioară, Colegiul Național de Muzică George Enescu, București
•    Prof. Roxana Moise, Șef Catedră Vioară, Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești și membră a Filarmonicii Pitești.

Canto
•    Mariana Colpoș, Conf. Univ. Dr., Universitatea Națională de Muzică București și Soprană în cadrul Operei Naționale București
•    Camelia Clavac, Soprană, Lect. Univ. Dr., Universitatea din Pitești, soprană
•    Mihaela Andrei, Soprană, Dr. în Muzică, Prof. Artă Interpretativă, Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti”, București, soprană.
mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here