Examenul de Maturitate, doar un vis pentru unii elevi: doar unul din doi copii intraţi în clasa I mai ajunge să dea BAC-ul

284 views

Examenul de Maturitate, doar un vis pentru unii elevi: doar unul din doi copii intraţi în clasa I mai ajunge să dea BAC-ul. “€Un minimal recurs la seriile de date statistice asupra numărului copiilor intraţi pe băncile şcolii în 2006 ne poate oferi o imagine clară despre rata de succes a învăţământului preuniversitar. La finalul clasei a XII-a, în 2019, se regăsesc doar o parte dintre copiii care în 2006 au intrat în clasa întâi, o cohortă care la început totaliza 230 de mii de copii, din care doar jumătate au ajuns să termine clasa a XII-a şi să se înscrie la examenul de Bacalaureat” arată într-un comunicat oficial deputatul Marilen Gabriel Pirtea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, coordonator al Comisiei de educaţie a PNL.

“€În anul şcolar 2001-2002 au fost înscrişi în clasa întâia 257 mii de copii, iar în 2006-2007 numărul copiilor înscrişi a scăzut la 230 de mii. Mai apoi, în 2012-2013 numărul a scăzut şi mai mult, la 200 de mii de copii, iar în 2018-2019 acest număr a ajuns la 150 de mii. Scăderea demografică este permanentă, reflectată puternic în numărul elevilor care formează cohortele şcolare ce îşi încep ciclul primar.

Diferenţa dintre numărul copiilor care au intrat în ciclul învăţământului primar în 2006 şi numărul celor care s-au înscris la Examenul de Bacalaureat în 2019 este profund îngrijorătoare, pentru că aproape jumătate din cohorta acestei generaţii nu a mai ajuns la proba de “finish” a învăţământului preuniversitar. Din 230 de mii de copii ai acestei generaţii, doar 116 mii s-au înscris la BAC-ul de anul acesta.

La cei 116.316 elevi înscrişi la BAC, provenind din promoţia curentă, se adaugă şi 19.771 absolvenţi ai celor douăsprezece clase din promoţiile anterioare, un total de 136.087 elevi înscrişi în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019, ale cărei probe se desfăşoară în această săptămână.

Dacă privim retrospectiv, acum 20 de ani se înscriau în prima clasă a ciclului primar 250 de mii de copii, cu 100 de mii mai mulţi decât se înscriu astăzi. Pe lângă această tendinţă de diminuare drastică a numărului de copii din noile generaţii, iată că se manifestă şi un alt fenomen, şi mai grav, mai ales pentru că este creat prin suma influenţelor şi factorilor de presiune din mediul învăţământului preuniversitar, care determină ca doar unul din doi copii dintr-o generaţie şcolară să intre în proba de “finish” a învăţământului preuniversitar, examenul de Bacalaureat” constată Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

“€Cum vom evalua rezultatele globale ale învăţământului preuniversitar peste alţi doisprezece ani, dacă se va menţine această rată de înscriere la BAC? Vom considera că ţine de normalitate ca să ajungă la BAC doar jumătate din cei 150 de mii de copii ce se află acum în România la finalul clasei întâia, adică doar 70 – 80 de mii dintre aceştia, peste doisprezece ani, în 2030? Suntem pregătiţi să privim această realitate descurajantă în întreaga ei semnificaţie? Ministerul Educaţiei Naţionale este obligat să se considere responsabil în faţa acestui foarte posibil declin accentuat şi să dea o perspectivă strategică de intervenţie, pentru echilibrarea rezultatelor de parcurs şcolar preuniversitar” conchide Marilen Pirtea.

Comments

comments