Eusebio da Silva Ferreira, vedeta fotbalului portughez, a murit duminică, la 71 de ani, în urma unul stop cardio-respirator.

Considerat de presa mondială un fotbalist de geniu şi un talent rar, Eusebio a fost învins însă, în fiecare confruntare, de un român: Dobrin! Deşi „Gâscanul” nu a avut voie să joace la nicio echipă din străinătate, cu toate că a avut ofertă fermă şi sigură de la Real Madrid, Dobrin şi Eusebio au avut prilejul de a juca şi împreună, formând o echipă de vis. O echipă  în care, însă, din nou, Dobrin l-a eclipsat, în văzul unei planete întregi! Eusebio, supranumit „Pantera Neagră” sau „Perla Neagră”, a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. S-a remarcat la Benfica Lisabona şi la echipa naţională a Portugaliei, care a ocupat locul 3  la Cupa Mondială din 1966, iar el a ieşit golgheterul competiţiei. Totuşi, Portugalia nu a reuşit să se califice niciodată la un Campionat European cu el în echipă, în ciuda încercărilor din 1964, 1968 şi 1972. Eusebio a avut în palmares 11 titluri de campion cu Benfica, o Cupă a Campionilor, 4 cupe ale Portugaliei. De şapte ori a fost cel mai bun marcator al campionatului şi de două ori cel mai bun marcator european, câştigând două „Ghete de Aur”. În întreaga lume a fost apreciat pentru viteza sa, tehnica şi şutul său puternic, precis. Cu toate acestea, în oricare dintre împrejurările în care a fost pe acelaşi teren cu Dobrin, strălucirea sa a pălit în faţa stelei piteşteanului. Lucru care l-a făcut pe Eusebio să îl ţină minte toată viaţa! „Îmi amintesc de un mare jucător al vostru! Am jucat contra lui în preliminariile pentru Cupa Mondială din 1970. Dobrin! Ce fotbalist! A fost excepţional! Am auzit că a murit. Îmi pare rău”, declara marele Eusebio într-un interviu acordat presei româneşti în urmă cu câţiva ani.

Dobrin şi Eusebio, împreună pe Santiago Bernabeu

Cei doi, Dobrin şi Eusebio, au fost coechipieri în ‘72, când Gicu fost invitat la jubileul Gento, spaniolul care a jucat 18 ani la Real. Pentru că îl remarcaseră în meciul pe care Realul îl pierduse la Piteşti în faţa lui FC Argeş, cu 2-1, spaniolii l-au dorit în echipa internaţionalilor, alături de un atac de vis: Bene – Eusebio – Gento – Geaici.
În ciuda companiei selecte, Dobrin a reuşit să iasă în evidenţă. A fost fabulos, i-a ieşit tot, şi pasele, şi driblingurile, strălucind pe Santiago Bernabeu. I-a încântat pe spectatori, care salutau cu “ole”-uri fiecare pasă, dar şi pe ziariştii iberici. A doua zi, cotidianul „As”, cel mai prestigios ziar de sport din Spania şi unul dintre cele mai respectate din lume, comenta: „Am venit să-i vedem pe Gento şi pe Eusebio şi l-am văzut pe Dobrin!”. A fost momentul în care preşedintele lui Real a mai încercat o dată să-l păstreze pe „uluitorul român”. Din păcate, n-a reuşit! Momentul a fost imortalizat pentru vecie într-o poză de legendă, făcută înaintea meciului, ce se regăseşte în cartea de istorie a clubului madrilen, în care Dobrin stă chiar lângă Eusebio.   

Eusebio – Dobrin, scor 0-2!

Legendarul atacant portughez a avut însă şi două dueluri directe cu „Gâscanul” nostru, în preliminariile Campionatului Mondial din 1970. Echipa României a pierdut primul dintre meciurile cu Portugalia din calificările pentru Cupa Mondială, cedând meciul de debut, din 28 octombrie 1968, la Lisabona, cu 0-3. Echipa lui Eusebio nu era o echipă oarecare, ci medaliata cu bronz la Mondialul din Anglia ’66, iar Eusebio – golgheterul Mondialului. După un an, pe 12 octombrie 1969, la Bucureşti, românii şi-au luat însă revanşa, în faţa a 90.500 de suporteri. Golul victoriei, unul de senzaţie, a fost reuşit de Dobrin, în minutul 30. „Şi a venit minutul 30, minutul victoriei şi, foarte probabil, al Mexicului: Dembrovschi interceptează mingea în propriul nostru teren şi, după o cursă scurtă, îl deschide pe Lucescu. Acesta, fără să ezite, îl lansează pe Dumitrache în careul advers. Un dribling scurt, încă unul. Toţi aşteptam şutul, dar Dumitrache îl vede pe Dobrin pe un culoar mai bun şi îi lasă mingea. Şutul plasat şi puternic al excelentului jucător piteştean nu-i lasă lui Damas decât speranţa barei, dar aceasta, necruţătoare, îndrumă mingea în plasă, acolo unde a reuşit să o ajungă portarul portughez: 1-0 pentru România!”, scria ziarul „Sportul”, a doua zi. Cotidianul mai amintea apoi de faptul că au urmat momente fantastice oferite de Gicu Dobrin: a driblat, a făcut curse de peste 30 de metri, în care şi-a pierdut pe drum adversarii şi l-a pus în mai multe rânduri în dificultate pe goalkeeper-ul oaspeţilor. „Degajat, ca într-o joacă. A fentat irezistibil, aducându-şi adversarii într-o stare de uluială. A pasat ireproşabil. Nimeni n-a reuşit să-l contracareze sau să-l umbrească”. Nici măcar marele Eusebio! Care a pierdut titlul de „superlativul“ meciului, în defavoarea „Gâscanului”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI