Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: Asistenții medicali, pregătiți să acționeze prompt și eficient! Toate eforturile asistenților medicali argeșeni sunt mobilizate în vederea asigurării unui răspuns prompt și eficient al impactului Covid 19.

Calitatea și volumul asistenței medicale acordate sunt asigurate în cea mai mare masură în condițiile în care spitalul este bine pregătit, personalul instruit, iar acțiunile ce urmează a fi întreprinse sunt bine planificate.

În  contextul epidemiei de coronavirus COVID 19, Ministerul Sănătății a elaborat și aprobat un ordin privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor, OMS nr. 533/29 martie 2020.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor izolarea și tratamentul cazurilor COVID –pozitive conține și reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

Măsuri de prevenire în contextul COVID-19

Pe baza dovezilor disponibile, virusul SARS-CoV-2 este transmis de la om la om prin contact direct și prin picături Flügge. Persoanele cu cel mai mare risc de infecție sunt cele care sunt în contact direct cu un pacient cu COVID-19 sau care au grijă de pacienții cu COVID-19. Măsurile de prevenire și limitare sunt esențiale atât în domeniul asistenței medicale, cât și la nivelul comunității.

Cele mai eficiente măsuri preventive pentru comunitate includ:

– efectuarea frecventă a igienei mâinilor cu o soluție hidro-alcoolică prin frecare în cazul în care mâinile nu sunt vizibil murdare sau cu apă și săpun în cazul în care mâinile sunt murdare;

– evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii;– practicarea igienei respiratorii prin tuse sau strănut în plica cotului sau într-o batistă cu aruncarea imediată a acesteia;

– purtarea unei măști în cazul prezenței simptomelor respiratorii și efectuarea igienei mâinilor după îndepărtarea măștii;

– menținerea distanței sociale (minimum 1 m) față de persoanele cu simptome respiratorii.

Personalul medical trebuie să aplice măsuri de precauție suplimentare pentru a se proteja și a preveni transmiterea în timpul îngrijirilor medicale. Măsurile de precauție care trebuie puse în aplicare de către personalul medical care îngrijește pacienții cu COVID-19 includ utilizarea PPE în mod corespunzător; acest lucru implică atât selectarea echipamentului individual de protecție adecvat, cât și echiparea și dezechiparea corespunzătoare a acestuia.

Echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (de exemplu, tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (de exemplu, contact, picături sau aerosoli). Utilizarea exagerată a PPE va avea un impact suplimentar asupra dificultăților de aprovizionare.

Prin vizualizarea următoarelor recomandări se poate asigura utilizarea rațională a PPE:

– Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată.

– Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial).

– În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (de exemplu, intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) personalul medical trebuie să utilizeze protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.

Ministrul Sănătății a solicitat managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar.

Informarea și instruirea corectă a asistenților medicali, precum și asigurarea echipamentelor de protecție, sunt esențiale în această situație. Preocupat în mod constant de informarea corectă, Ordinul Asistenților Medicali filiala Argeș vine în sprijinul asistenților medicali publicând pe site-ul instituției, www.oammr-arges.ro, toate informațiile medicale utile și relevante în practica profesională, aceasta reprezentând o armă importantă a asistenților în lupta impotriva Covid 19.

Avem nevoie unii de alții! Să ne protejăm reciproc!

Instrucțiunile pentru populație sunt ușor de reținut și respectat. Doar respectându-le fiecare, pot avea un impact direct împotriva răspândirii virusului, cât și un impact direct asupra sănătății și moralului asistenților medicali.

Îngrijorările cu privire la propria stare de sănătate pe care le pot avea și asistenții medicali sunt legitime, având în vedere că sunt în prima linie a frontului de luptă. Toate eforturile asistenților medicali, munca și profesionalismul, adaptabilitatea rapidă la situații excepționale, nu pot să nu ne trezească recunoștința, respectul și admirația, mulțumirea că sunt acolo pentru fiecare dintre noi” a declarat Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș.

Comments

comments