Este bine-cunoscut că în oricare sistem de sănătate resursa umană reprezintă cea mai importantă categorie a resurselor indispensabile pentru furnizarea și asigurarea serviciilor medicale.

 

“În anul 2015 fenomenul migrațional în Argeș al asistenților medicali înregistrează o ușoară creștere. Putem vorbi de exod sau de o normalitate oferită de libera circulație a lucrătorilor, un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene?”, este de părere Estera Ambruş, președinte OAMGMAMR – filiala Argeș

“Să fie oare generat acest fenomen de un sistem de educaţie neadaptat la piaţa muncii din România, unde raportul cerere-ofertă este dezechilibrat sau de sistemul sanitar românesc care, paradoxal, deși suferă de un mare deficit de personal nu reușește să absoarbă anual nici 10% din absolvenții școlilor postliceale sanitare sau ai facultăților pentru asistenți medicali? Sau poate ambele situații reprezintă factori de influență pentru opțiunea asistenților medicali de a alege să-și încerce norocul în străinătate?!

Din evidențele filialei Argeș a Ordinului Asistenților Medicali din România se poate observa că numărul celor care își exprimă intenția de a pleca din țară și care optează pentru varianta ”străinătății” cunoaște o dinamică ascendentă, așa cum este reflectat și în statistica realizată odată cu apariția acestui fenomen și în județul Argeș.

Așadar, numărul asistenților medicali care au solicitat filialei documente necesare pentru completarea dosarului de angajare în străinătate a înregistrat următoarea evoluție: 2009 – 6, 2010 – 17, 2011 – 37, 2012 – 14, 2013 – 28, 2014 – 62, 2015 – 85.

În anul 2015, în școlile postliceale din județul Argeș au absolvit un număr de 454 de asistenți medicali generaliști, 215 asistenți medicali de farmacie și 46 asistenți medicali de balneofizioterapie, dintre aceștia 91 de asistenți medicali generaliști și 13 asistenți medicali de farmacie au devenit membri ai Ordinului Argeș, acest aspect reprezentând și intenția de a-și exercita profesia fie pe teritoriul Românie, fie în afara lui.

Un aflux de solicitări pentru eliberarea de către Ordin a documentelor necesare completării dosarelor pentru angajare în străinătate ale asistenților medicali care aplică pentru un job în sistemele de sănătate din afara țării, s-a înregistrat după sesiunea de absolvire a asistenților medicali generaliști, respectiv după 20 august 2015. Astfel, din totalul de 85 de solicitări înregistrat până la această dată, un număr de 25 fac parte din promoția acestui an. Din relatările solicitanților, se îndreaptă către state în care ei consideră că profesia și persoana sunt respectate și unde condițiile de trai sunt mai bune: Marea Britanie, Irlanda de Nord, Franța, Germania.

Este o cifră semnificativă? Este o cifră îngrijorătoare? Reprezentarea statistică și grafică poate să exprime concludent o imagine în acest sens, 23% respectiv 25% dintre asistenții medicali la care s-a raportat această analiză reprezentând procente considerabile. 

Pe de altă parte, se poate spune și că la nivelul județului Argeș din cei peste 6.800 de membri, 4.261 sunt activi în anul 2015, adică sunt asistenți medicali care își exercită profesia în sistemul de sănătate argeșean.
Întorcându-ne la fenomenul migrației, se poate afirma că a căpătat amploare printre asistenții medicali argeșeni, se poate spune că este prima opțiune la care se gândesc după obținerea certificării în această profesie? Oricare ar fi răspunsul, fenomenul există și nu pare a se diminua, dimpotrivă, se extinde”, a concluzionat Estera Ambruş, președinte OAMGMAMR – filiala Argeș.

Comments

comments