Elevii argeşeni vor învăţa după manuale folosite de 5 generaţii

GRATIS DOAR PE HÂRTIE Şi în acest an, ca de fiecare dată în ultima vreme, elevii argeşeni vor primi la începerea noului an şcolar, în cea mai mare parte, doar manuale vechi de câţiva ani, care arată destul de rău, cu tot felul de adnotări şi mâzgăleli. Profesorii le spun părinţilor că cel mai bine ar fi să meargă şi să cumpere ei manuale pentru copii. În timpul vacanţei, Inspectoratul Şcolar a făcut necesarul de manuale şi a decis să ceară editurilor să retipărească acele cărţi care nu mai sunt suficiente. Totuşi, procentul de retipărire este foarte mic, de numai 36%! Restul vor fi doar cărţi care au ajuns chiar şi la a cincea generaţie de elevi şi care arată destul de rău, cu tot felul de adnotări şi mâzgăleli, de la generaţiile trecute. Dar pentru că banii nu sunt suficienţi, de nevoie, acestea au fost păstrate. Cadrele didactice din majoritatea şcolilor şi-au avertizat deja elevii şi pe părinţii acestora că manualele noi vor fi puţine şi criteriile de împărţire către elevi vor crea probleme, aşa că ar fi de preferat să îşi cumpere singuri cărţile necesare, mai ales în cazul claselor mici.  
„Nu avem ce face, asta este situaţia. Sunt perfect de acord că nu e normal, dar să ştiţi că 36% e chiar un procent mare faţă de anii trecuţi, când nu s-au retipărit nici măcar 10%. Nu sunt bani şi asta este situaţia. Ministerul s-a ocupat de această problemă, nu noi, au făcut licitaţie şi aşa s-a decis ce şi cât se cumpără. Ultima dată când s-a reuşit înnoirea cărţilor de şcoală a fost în urmă cu ceva ani, vreo 5, pe bani de la  Banca Mondială! Despre cum arată cărţile vechi, ştiu, dar e o chestiune despre ale cărei cauze  putem discuta mult, ca şi la Bacalaureat! Pornind de la educaţia şi respectul pentru carte pe care ar trebui să le arate şi copii, şi părinţii, şi profesorii…”, ne-a explicat Florin Gardin, inspectorul şcolar general.   
Chiar dacă procentul de retipărire este atât de mic, valoarea contractelor încheiate de Inspectoratul Şcolar cu cele 22 de edituri se ridică 516.538 de lei, adică 5,1 miliarde de lei vechi. Acestea trebuie să tipărească 137.522 de exemplare din 329 de titluri de manuale.

Rechizite şcolare pentru toţi elevii

Chiar dacă începerea anului şcolar a fost amânată cu o săptămână, Inspectoratul Şcolar Argeş a reuşit deja, potrivit declaraţiilor inspectorului general Florin Gardin, să rezolve problemele organizatorice, în măsura în care acestea au fost de competenţa IŞJ.
Astfel, şi în acest an, aşa cum este reglementat printr-o Ordonanţă de Guvern, elevii argeşeni vor primi fiecare câte un pachet de rechizite şcolare. Inspectoratul a comandat 15.900 de astfel de pachete, în valoare totală de 858.000 RON. Pentru clasa pregătitoare au fost aprobate 2.000 de pachete, pentru ciclul primar – 7.200, iar pentru cel gimnazial – 6.700 de pachete. Valoarea rechizitelor pentru fiecare copil se ridică la 25 de lei pentru învăţământul primar şi 30 de lei pentru cel gimnazial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.