
„Nu avem ce face, asta este situaţia. Sunt perfect de acord că nu e normal, dar să ştiţi că 36% e chiar un procent mare faţă de anii trecuţi, când nu s-au retipărit nici măcar 10%. Nu sunt bani şi asta este situaţia. Ministerul s-a ocupat de această problemă, nu noi, au făcut licitaţie şi aşa s-a decis ce şi cât se cumpără. Ultima dată când s-a reuşit înnoirea cărţilor de şcoală a fost în urmă cu ceva ani, vreo 5, pe bani de la Banca Mondială! Despre cum arată cărţile vechi, ştiu, dar e o chestiune despre ale cărei cauze putem discuta mult, ca şi la Bacalaureat! Pornind de la educaţia şi respectul pentru carte pe care ar trebui să le arate şi copii, şi părinţii, şi profesorii…”, ne-a explicat Florin Gardin, inspectorul şcolar general.
Chiar dacă procentul de retipărire este atât de mic, valoarea contractelor încheiate de Inspectoratul Şcolar cu cele 22 de edituri se ridică 516.538 de lei, adică 5,1 miliarde de lei vechi. Acestea trebuie să tipărească 137.522 de exemplare din 329 de titluri de manuale.
Rechizite şcolare pentru toţi elevii
Chiar dacă începerea anului şcolar a fost amânată cu o săptămână, Inspectoratul Şcolar Argeş a reuşit deja, potrivit declaraţiilor inspectorului general Florin Gardin, să rezolve problemele organizatorice, în măsura în care acestea au fost de competenţa IŞJ.
Astfel, şi în acest an, aşa cum este reglementat printr-o Ordonanţă de Guvern, elevii argeşeni vor primi fiecare câte un pachet de rechizite şcolare. Inspectoratul a comandat 15.900 de astfel de pachete, în valoare totală de 858.000 RON. Pentru clasa pregătitoare au fost aprobate 2.000 de pachete, pentru ciclul primar – 7.200, iar pentru cel gimnazial – 6.700 de pachete. Valoarea rechizitelor pentru fiecare copil se ridică la 25 de lei pentru învăţământul primar şi 30 de lei pentru cel gimnazial.