Elevii argeşeni au chiulit 34.000 de ore doar în luna septembrie

Chiulangiii au intrat din nou în atenţia Ministerului Educaţiei, care a cerut Inspectoratelor Şcolare Judeţene un raport pe aceasta temă. Potrivit calculelor făcute de inspectorii de specialitate din Inspectoratul Şcolar Argeş, în luna septembrie, totalul absenţelor este la mai puţin de o treime  faţă de luna similară a lui 2011. Evident, cum nu există babă frumoasă şi copil cuminte, ceva absenţe s-au adunat şi în contul lor: 34.398 de ore lipsă, dintre care doar 10.751 au fost motivate, restul fiind astfel trecute la categoria chiul. Totuşi lucrurile stau mult mai bine faţă de cele 87.874  de absenţe înregistrate anul trecut. Cei mai chiulangii au fost, evident, liceenii, care cu acumulat 21.572 de absenţe, dintre care doar o treime, adică 7.080, au fost motivate. Şi elevii de gimnaziu au găsit motive să nu treacă pe la ore, adunând 8.569 de absenţe, doar 2.608 dintre ele având o motivaţie obiectivă şi dovedită cu acte.
„Se cunoaşte, oricum o îmbunătăţire simţitoare faţă de ultimele statistici similare. Măcar de ar ţine aşa. Dar trebuie să ţinem cont că e vorba doar despre jumătate de lună, fiindcă septembrie a început după data de 10! Deocamdată nu am făcut o analiză concretă, vom vedea cum evoluează lucrurile în continuare!”, spune inspectorul şcolar general, Florin Gardin.
Regulamentul şcolar spune clar că, la fiecare 10 absenţe, se scade un punct la purtare, iar, cu nota 6, rămâi repetent. Totuşi, profesorii au tendinţa de a fi îngăduitori, pentru că, mai nou, legea învăţământului spune că finanţarea se face „per elev” şi nicio şcoală nu are interesul să îşi piardă copiii, odată cu ei pierzând şi banii.
Anul trecut, profesorii erau ameninţaţi de Minister că, dacă motivează absenţele pe ochi frumoşi sau nu le trec deloc, sunt pasibili de pedeapsă, acest lucru fiind asimilat falsului în acte. În prezent însă, actualii conducători ai Învăţământului par a pune accent pe alte metode de a stimula atât copiii, cât şi profesorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.