Catedrala a primit avizul Sfântului Sinod în anul 2003, când s-a pus temelia doritului lăcaş al Domnului. Simbolurile, după Erminia picturii bizantine de Dionisie din Furna, sunt însoţite de simbolurile româneşti. Vitraliile executate de Art Georgies din Iaşi, au fost alese în urma unor mari căutări îndrăzneţe pentru a executa o lucrare impresionanta.

În cupolă avem 16 deschideri mari cu: 2 icoane ale Maicii Domnului şi Mântuitorului; 30 de icoane ale Sfinţilor Apostoli şi Sfinţilor Prooroci; 16 icoane ale Sfinţilor Români, pe partea de sus, în romanata fiecărei deschideri.

În partea frontală, cele trei deschideri au, în partea superioară, pe romanată (partea rotundă) trei icoane în culorile tricolorului, dispuse astfel: pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe – în centru, pe fundal galben, reprezentând ziua de hram a sfintei catedrale; pe fundal albastru este icoana Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este şi patronul spiritual al oraşului a cărui prăznuire se face în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, cu o mare manifestare locală, prilejuită de „Focul lui Sumedru” şi Sărbătoarea Vinului; pe fundalul roşu este icoana Sfântului Mina, sfânt militar ca şi cei doi sfinţi de care am făcut vorbire.

În deschiderea dinspre Curtea de Argeş se află icoana Sfintei Filofteia ale cărei moaşte se găsesc la Sfânta Mănăstire Curtea de Argeş. În deschiderea dinspre Bucureşti se află icoana Sfântului Calinic de la Cernica, în această mănăstire fiind şi moaştele sfântului.

Catedrala „Sf. Gheorghe”, în splendoarea ei , oferă repere morale, artistice, istorice,de angajament spre aplecare şi încredere că Bunul Dumnezeu este alături de noi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI