Eduard Leaţă, profesor la Şcoala de Arte Piteşti, concert la Festivalul George Enescu. În 2011, la doar 19 ani, piteşteanul Eduard Leață a devenit cel mai bun tânăr chitarist din lume! A ales să rămână în România, ca să demonstreze că se poate face performanță și acasă și acum este profesor la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, condusă de Elena Iagăr. Ieri, el a susținut un recital în cadrul celui mai important proiect cultural din România, Festivalul George Enescu.

Eduard Leață și George Enescu sunt singurii români care au absolvit Academia Chigiana din Siena (Italia), obținând cea mai înaltă distincție a acestei prestigioase instituții.

Eduard Leaţă este absolvent al Liceului de Artă „Dinu Lipatti” şi al Universităţii din Piteşti, precum şi al univesităţii din Maastricht (Olanda).

A obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale, în confruntare directă cu cei mai instrumentişti din lume, dar, fără îndoială, cea mai mare performanţă este premiul I obţinut în 2011 la Concursul Mondial de Chitară Clasică de la Novi Sad, concurs deschis tinerilor chitarişti cu vârste între 18 şi 30 de ani din toată lumea. Eduard a depăşit la acel concurs – cel mai puternic de profil din lume – chitarişti valoroşi din Portugalia, Serbia, Polonia şi Slovenia. Tot în 2011 el a câştigat premiul I la Sarajevo International Guitar Festival şi la Rust International Guitar Festival (Austria), precum şi premiul al II-lea la Veria International Guitar Festival (Grecia).

Născut în 1991, Eduard Leaţă a început să studieze de mic chitara cu profesoara Maria Badea, iar, din clasa a V-a, s-a mutat la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti. La doar 20 de ani, are un palmares impresionant, cu peste 100 de premii naţionale şi internaţionale, peste 50 dintre acestea fiind Mari Premii sau Premii I.

A susţinut zeci de recitaluri în Germania, Serbia şi România. Pentru a-şi îmbunătăţi tehnica, Eduard a făcut master-class-uri cu mari chitarişti precum: Carlo Marchione, Gabriel Bianco, Oscar Ghiglia, Costas Cotsiolis, Srdan Tosic, Hubert Kappel şi Judicael Perroy.

Comments

comments