Perspectivele economiei romanesti, optimiste la inceput de an, sunt puse sub semnul intrebarii in al doilea semestru, pe fondul provocarilor externe generate de criza din zona euro, de anticipata perioada secetoasa care va influenta productia agricola, de instabilitatea fiscala si zgomotul de pe scena politica.
Sunt rezultatele barometrului semestrial privind asteptarile economice, realizat de agentia de business information si credit risk management KeysFin.
Daca la inceputul anului, investitorii aratau un optimism moderat privind evolutia economica din 2015, in luna iunie, asteptarile lor au devenit ceva mai rezervate.
Dovada raspunsurile date la chestionarul KeysFin.
La intrebarea „Cum vedeti evolutia economica a Romaniei in 2015”, procentul celor care vad un trend pozitiv a scazut la 49%, fata de 53% la inceputul anului.
Faptul ca perspectivele s-au modificat fata de primul semestru este sustinut si de totalul raspunsurilor neutre, de 18% (fata de numai 13% in barometrul din ianuarie 2015).
33% dintre oamenii de afaceri chestionati de KeysFin se asteapta, pe de alta parte, ca trendul economic real al economiei sa fie unul negativ.
Ce a generat aceasta schimbare in perceptia investitorilor? Potrivit barometrului de opinie KeysFin, ordinea principalele provocari s-a modificat fata de sondajul din ianuarie 2015.
Daca la inceputul anului, principalele temeri erau cele de ordin fiscal, in iunie 2015, criza din zona euro, riscul de contagiunela nivel regional generat de situatia din Grecia, evolutia monedei europene dar si cresterea preturilor la utilitati pe fondul scumpirii petrolului au devenit principalele riscuri percepute de investitori.
„Situatia falimentara a Greciei, ce s-a tradus intr-o criza a monedei europene, ar putea genera o dereglare puternica a pietei valutare, iar cum economia romaneasca depinde in mare masura de euro, orice evolutie negativa poate influenta semnificativ starea mediului de business”, afirma analistii KeysFin.
In topul provocarilor economice, cele de ordin fiscal raman in prim-plan, fiind semnalate de tot mai multi investitori.
„Modul neasteptat in care au aparut deciziile privind TVA, incertitudinea calendarului asumat pentru reducerea acesteia si perspectivele unor cresteri semnificative de taxe locale in toamna, inainte de show-ul electoral din 2016, genereaza semne de intrebare investitorilor”, spun expertii de la KeysFin.
Iar ultimele declaratii facute de premierul Victor Ponta vin sa sustina aceasta „harababura fiscala „. Premierul a afirmat, din Turcia, ca este posibil ca TVA sascada mai devreme de 1 ianuarie, la 19%.
„Este extrem de interesant de aflat pe ce si-a bazat premierul aceasta estimare. A fost vorba de o eroare de interpretare, uitand un procent din reducerea TVA sau are la baza un document, un studiu de impact?
Asteptam sa vedem exact despre ce este vorba, avand in vedere ca in joc sunt cateva miliarde de lei, care pot influenta semnificativ bugetul de stat, intreaga economie”, au spus analistii de la KeysFin.
Temerile investitorilor sunt alimentate si de perspectivele unei posibile crize pe scena politica, generata de problemele de natura penala ale premierului Ponta.
„Riscul politic in crestere, determinat de posibila schimbare a Guvernului si eventualele alegeri anticipate, ar putea pune presiune suplimentara pe moneda nationala. O deteriorare a mediului politic ar putea, de asemenea, antrena o schimbare a perceptiei investitorilor straini si asta in conditiile in care, in a doua parte a anului, se pun bazele planurilor de afaceri pentru anul urmator”, sustin expertii.
In topul provocarilor din a doua parte a anului, investitorii chestionati de KeysFin au inclus si o potentiala evolutie negativa a sectorului agricol, in conditiile in care vestile de la meteorologi nu sunt dintre cele mai bune.
„Seceta si-a spus deja cuvantul in primavara, iar daca acest trend va continua in lunile urmatoare, este posibil ca productia agricola, care are un cuvant important de spus in PIB, sa fie una sub asteptari. Efectele le vom vedea in toamna, atunci cand inflatia s-ar putea reaprinde, avand in vedere si contextul valutar”, au mai subliniat analistii.
Ca si in cazul barometrului de inceput de an, oamenii de afaceri trec la capitolul masuri necesare, in primul rand, asigurarea unei stabilitati de ordin fiscal.
Modificarile Codului Fiscal, discutate in Parlament, ar trebui sa fie batute in cuie pentru urmatorii 4-5 ani, pentru ca firmele sa isi poata dezvolta planurile de business multianuale.
De asemenea, investitorii remarca necesara stabilitate politica si demararea investitiilor publice, altele decat constructia de stadioane si sali de sport.
„Autoritatile trebuie sa evite sa cada in capcana intereselor electorale din 2016, iar bugetul pe anul viitor sa prevada investitii in primul rand in infrastructura si mai putin in constructiile conjuncturale, cum sunt bazele sportive si culturale”, spun economistii.
„Chiar daca tentatia electorala este majora, experienta Greciei trebuie sa fie relevanta. Atena s-a inglodat in datorii investind, printre altele, in infrastructura sportiva si administrativa, in dauna unor investitii cu potential de dezvoltare pe orizontala. Este necesar ca politicienii sa inteleaga si sa lucreze pentru interesul national, economic, mai cu seama ca perspectivele regionale se anunta pline de provocari”, au mai afirmat investitorii citati de KeysFin.
Barometrul KeysFin privind perceptia investitorilor asupra economiei romanesti a fost realizat in perioada 1-15 iunie 2015, pe un esantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc.
Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.
KeysFin ofera servicii de business information si credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.Keysfin.com.