După coronavirus, o altă epidemiei se dezvoltă în România. Rujeola revine în forță!

0
454

După coronavirus, o altă epidemiei se dezvoltă în România. Rujeola revine în forță! Este alertă de rujeolă la județul Cluj, unde au fost depistate 11 cazuri noi în ultimele două săptămâni, cele mai multe din întreaga țară.

Datele au fost furnizate de Institutul de Sănătate Publică care arată că epidemia de rujeolă declarată acum patru ani, încă nu s-a încheiat.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 17 iulie este 20.204, din care 64 sunt decese.

În perioada 6 – 17 iulie, au fost raportate încă 12 cazuri nou confirmate în două județe, unul în Satu Mare, 11 în Cluj.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare că o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceală. Boala se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febra mare, după care apare erupția cutanată.

Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare joase, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare – acestea din urmă necesită tratament cu antibiotic.

Rujeola poate fi însă prevenită prin vaccinare, care oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infecțioase care dau și numele vaccinului: rujeolă, oreion și rubeolă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here