După căderea regimului comunist, românii şi-au mai câştigat un drept: dreptul la sărăcia de import. O dovedeşte numărul destul de mare de magazine second-hand care încă mai funcţionează în tot judeţul, chiar şi după 24 de ani de capitalism. Practic, nivelul de trai al unui popor se măsoară cel mai bine nu din statisticile prezentate de politicieni, ci după numărul de magazine second-hand care pot fi întâlnite la tot pasul. Astfel de magazine nu ar fi rezistat dacă duceau lipsă de clienţi, culmea acestui fenomen fiind şi acela că vânzătoarele dosesc o parte din marfa „de calitate” pentru clienţii mai speciali.
Sub etichete de designer sau simple articole, etalate pe umeraşe sau aruncate la grămadă, hainele second-hand aduse „de afară” au devenit, pentru foarte mulţi argeşeni, singurele colecţii pe care şi le mai permit. Preţurile pornesc de regulă, de la 1 leu şi urcă, în funcţie de produs şi de magazin.
De cele mai multe ori, hainele se vând la kilogram, care costă şi 60 de lei. Există însă şi perioade când magazinele fac reducere, chiar şi la jumătate de preţ, mai ales la schimbarea anotimpurilor. Spre exemplu, în această perioadă la mare căutare se află puloverele – 8 lei/bucata, gecile -15 lei, dar şi încălţămintea, care se poate cumpăra cu 60 de lei un kilogram sau 10 lei o pereche.

Dormim pe cearşaful altora….

Medicii spun însă că este periculos să porţi haine second hand, iar numărul celor care au boli de piele este în creştere. Au fost şi cazuri de îmbolnăvire chiar şi numai după ce s-a probat o haină de la second hand, ea fiind contaminată cu diferiţi acarieni, paraziţi, care în contact cu pielea omului determină o serie întreagă de afecţiuni. Şi mai grav este faptul că oamenii cumpără, pe lângă haine şi încălţăminte, şi lenjerii de pat sau prosoape. Preţurile pentru astfel de produse pornesc de la 20 de lei kilogramul. De asemenea, tot în astfel de magazine, doamnele pot găsi eşarfe, gablonţuri, jucării sau diferite articole de înfrumuseţare.
Pentru că fenomenul există, specialiştii recomandă să fierbem bine hainele second-hand înainte de a le purta. Jachetele groase, păturile sau lenjeriile pot fi ţinute o săptămână închise ermetic în saci din plastic. Paraziţii nu pot trăi mai mult de cinci zile fără aer şi fără o gazdă umană. După uscare, toate hainele sau lenjeriile trebuie călcate cu abur fierbinte. Hainele de piele sau de blană, în care se dezvoltă cu uşurinţă bolile de piele, trebuie şi ele curăţate chimic, chiar dacă este costisitor.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI