Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic, împlinește azi 71 de ani!

La mulţi ani şi multă sănătate, domnule general-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu!

Dumitru Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov. De mic copil a fost pasionat de zbor. „Primul avion l-am făcut pe la cinci ani din şipcile găsite în atelierul de tâmplărie al bunicului din Săcele”.

A participat la cursurile de aeromodelism la Braşov, acolo unde a construit modele de avioane şi planoare, și a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială de la Bucureşti, în anul 1976.

„Istoria este scrisă de cei care participă la ea.”

La 14 mai 1981 a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos”.

A petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Devenea al 103-lea pământean care ajungea în spaţiu. În următoarele zile au efectuat experimente ştiinţifice legate de studiul câmpului magnetic al Pământului, influenţa asupra organismelor vii, alte cercetări asupra organismelor vii, în domeniul radiaţiilor cosmice, biologice, medicinei cosmice, al psihologiei.

Era fascinant să privim Pământul prin hublou. Se vede curbat. Din orizont în orizont cuprindeai o suprafaţă cu un diametru cam de 4.000 km, iar atmosfera terestră este impresionant de subţire. (…)

Pe la ora 19.30-20 treceam zilnic pe deasupra României, de acolo de sus, România se vedea de mărimea unei pâini rumene de casă! De câteva ori am identificat cu emoţie Carpaţii, Dunărea şi Marea Neagră, locuri de care mă simţeam atât de legat”.

Este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române şi membru de onoare al Academiei Române şi al Academiei Americano – Române de Arte şi Ştiinţe.

Sursă text: Dan Ramf, Muzeul National al Aviației Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.