În fiecare an, în ultima duminică din martie se trece la ora de vară, iar în ultima duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă. Astfel, pe 31 martie 2013 s-a dat ceasul înainte cu o oră, iar duminică, pe 27 octombrie, la trecerea la ora de iarnă, se va da ceasul înapoi tot cu o oră. Ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob, ora de vară fiind introdusă din raţiuni economice: dând ceasul înainte cu o oră, lumina solară este disponibilă mai mult timp, ceea ce înseamnă economie la energia electrică necesară pentru iluminatul public şi privat, prin folosirea eficientă a luminii soarelui pentru activităţile curente.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă, de fapt, revenirea la ora oficială a unei ţări. În 2013, trecerea se va face în noaptea dintre 26 si 27 octombrie, schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 27 octombrie să devină ora 3:00. Astfel, acea oră se repetă, iar ziua respectivă are, în total, 25 de ore.
În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai şi 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Din 1997, se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie, până în ultima duminică din octombrie.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI