Oraşul Mioveni şi Centrul Cultural Mioveni au organizat, luni, 18 mai 2015, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Etnografic „Prof. Constantin I. Năstase” amenajat în interiorul Culei Racoviţa. Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor ce se desfăşoară, în fiecare an, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale  a Muzeelor.
Anul acesta, Ziua Porţilor Deschise de la Cula Racoviţa a marcat o dublă semnificaţie. În primul rând, muzeul etnografic s-a redeschis pentru public, după o serie de lucrări de renovare şi reamenajare. În al doilea rând, fondatorul muzeului, profesorul Constantin I. Năstase împlineşte vârsta de 100 de ani, prilej cu care a primit din partea autorităţilor locale, judeţene, dar şi academice, mai multe diplome şi titluri. La rândul său, prof. Constantin I. Năstase a înmânat diplome de excelenţă tuturor persoanelor care au contribuit la ocrotirea şi restaurarea muzeului etnografic.

Redeschiderea muzeului etnografic și aniversarea a 100 de ani de viață a fondatorului său, profesorul Constantin I. Năstase, s-a derulat în două părți. În prima parte a zilei de 18 mai, la Casa de Cultură Racovița, situată în imediata apropiere a muzeului etnografic, s-a desfășurat simpozionul “Cula Racovița, un moment din stilul de viaţă al ţăranului român” prezentat de sociologul și etnograful Radu Oprea și prof. Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș. Seria de titluri și diplome pe care profesorul Constantin I. Năstase le-a primit în data de 18 mai, a fost deschisă de prof.univ.dr.ing Ion Chiuță, care i-a înmânat profesorului Năstase, din partea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) titlul de Senior al Universului Științei pentru rezidirea temerară a Școlii, Științei și Țării, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani.

Totodată, profesorul Năstase a primit din partea AOSR și o medalie de aur. Apoi, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu i-a oferit diploma de excelență, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de viață, în semn de recunoștință pentru neobosita activitate depusă în slujba comunității și a protejării patrimoniului cultural național. Profesorul Năstase a primit din partea edilului și o placă sculptată de către Ion Rodoș care îl înfățișează pe profesorul centenar, precum și rodul lucrării sale, Cula Racovița.

Manifestările au continuat și după-amiaza, când primarul Mioveniului, Ion Georgescu, a luat din nou cuvântul și a adus un omagiu muncii depuse de profesorul Constantin Năstase. La fel a făcut-o și Sorin Mazilescu, directorul Centrului pentru Promovarea și Conservarea Culturii Argeș. A venit apoi și rândul profesorului Constantin I. Năstase să acorde diplome celor care de-a lungul timpului l-au ajutat să colecteze câteva dintre obiectele ce astăzi pot fi admirate în cadrul Muzeului Etnografic deschis în Cula Racovița din Mioveni. Manifestarea a fost completată cu un program folcloric prezentat de cursanții Centrului Cultural Mioveni.

De asemenea, în curtea Căminului Cultural au participat și meșteri populari care și-au expus lucrările către public.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI