În conformitate cu Programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei în România, Programul de vaccinare prin distribuţie manuală de momeli vaccinale antirabice la vulpi, se desfăşura începând cu data de 9 octombrie 2017, conform unui grafic de distributie.

Numărul de momeli/ Km² este de 25.
Numarul de campanii pentru perioada 2014-2017 este de 8.
Numarul de momeli vaccinale antirabice la vulpi estimat pentru judetul Argeş, perioada 2014-2017, prin distributie manuală este de 16.800.

Pentru anul 2017, campania II de vaccinare prin distribuire manuala, numarul de momeli este de 2100;
Distribuirea manuală a momelilor vaccinale se va efectua doar în zonele în care există vizuini:
Momelile vor fi distribuite in urmatoarele fonduri: F.V. 9 Musetesti, F.V. 43 Serboieni, F.V. 50 Malu, F.V. 45 Deaguri, F.V. 7 Curtea de Arges, F.V. 5 Arefu, F.V. 38 Cateasca, F.V. 14 Retevoiesti, F.V. 13 Corbi, F.V. 24 Mazgana, F.V. 20 Stoienesti, F.V. 39 Brosteni, F.V. 40 Suseni, F.V. 29 Trivale; F.V. 35 Rancaciov, F.V. 28 Darmanesti; F.V. 48 Ungheni; F.V. 10 Malureni; F.V. 27 Micesti; F.V. 37 Topoloveni.

Momelile vor fi distribuite şi în zonele din jurul celorlalte localităţi, a lacurilor şi a drumurilor publice (autostrazi, sosele nationale).
Momelile vor fi amplasate la fiecare gură de intrare în vizuină, asfel încât să fie administrate aproximativ 10 momeli/vizuină.
Momelile vor fi plasate şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor.
Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţioneaza circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.

De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

A fost informata Institutia Prefectului, I.P.J. Arges, D.S.P. Arges, C.J. Arges.
Au fost instruiti medicii veterinari zonali si medicii veterinari imputerniciti in vederea acordarii asistentei cetatenilor privind procedura ce trebuie urmata la depistarea momelilor vaccinale neutilizate.

Au fost instruiti gestionarii fondurilor cinegetice, a paznicilor de vanatoare, medicii veterinari oficiali cu privire la procedura ce stabileste modul de informare a populatiei, transportul, depozitarea si utilizarea vaccinului antirabic cu administrare orala destinat imunizarii vulpilor, cu scopul de a diminua sansele de raspandire a turbarii in cadrul populatiei de animale domestice si salbatice, eliminand astfel riscul transmiterii bolii la om.

Comments

comments