În contextul ridicării restricţiilor sanitare veterinare impuse de evoluţia pestei porcine africane la porcii domestici din Satu Mare, începând cu data de 25 octombrie, la nivelul judeţului Argeş se ridică interdicţia organizării de târguri pentru vânzarea/cumpărarea suinelor, iar medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi vor elibera documentele specifice (formular de mişcare, certificat care atestă starea de sănătate a animalelor).

Au fost înştiinţate Consiliile Locale care deţin târguri autorizate, respectiv Piteşti, Miroşi, Lereşti, Domneşti şi Ştefan cel Mare, în calitatea acestora de responsabili cu organizarea acestor târguri de animale, despre ridicarea interdicţiei.

De asemenea, au fost înştiinţate şi celelalte Consilii Locale care nu deţin târguri autorizate, respectiv Stâlpeni, Topoloveni, Rociu, Rucăr şi Cetăţeni, să demareze urgent toate demersurile intrării în legalitate conform prevederilor legislative, prevăzute în Ordinul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/16.03.2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privid procedura de înregistrare/autorizare sanitară veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de trasport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate şi a Ordinului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 45/17.05.2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a târgurilor de animale vii.

De menţionat este faptul că atât organizarea de târguri de animale neautorizate sanitar veterinar cât şi comercializarea animalelor vii fără documente sanitare veterinare se sancţionează contravenţional potrivit art.3 din H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu amendă de la 600 la 1.200 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice şi cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice.

„€În condiţiile de risc epidemiologic, existente în România, datorită evoluţiei pestei porcine africane în statele învecinate, vă rugăm să acordaţi în continuare o atenţie sporită informaţiilor transmise prin materialele informative cu privire la pesta porcină africană” este mesajul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.

Comments

comments