Odinioară o mândrie naţională, linia de cale ferată Piteşti-Curtea de Argeş, cu o vechime de 116 ani, a ajuns un dezastru. Pe vremuri, călătoria cu trenul era, pe lângă o necesitate, şi o plăcere, iar linia de cale ferată Piteşti-Curtea de Argeş reprezenta o adevărată bijuterie. Un traseu regal cu peisaje superbe şi gări ce reprezentau adevărate exemple de artă şi frumuseţe arhitectonică.

„Perla coroanei” – sau a traseului – era gara din Curtea de Argeş.
I se mai spune „Gara Regală”, pentru că toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi cu trenul. Cu o arhitectură pur şi simplu magnifică, gara din Curtea de Argeş ar fi meritat o soartă mult mai bună. Din păcate, tencuiala de pe pereţi se duce tot mai mult şi superba clădire riscă să ajungă o ruină.
Din acest motiv, deputatul PNL Bănuţ Bica vrea să se implice în reabilitarea acestui edificiu, care, în opinia parlamentarului, trebuie urgent reabilitat şi reintrodus în marele circuit feroviar şi în cel turistic.

Redăm întrebarea pe care deputatul Dănuţ Bica i-a adresat-o ministrului de la Transporturi, Felix Stroe.

“Stimate Domnule Ministru,

Gara din Curtea de Argeș a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, dată la care a avut loc și punerea în circulație a căii ferate Pitești – Curtea de Argeș, având lungimea de 38,4 kilometri. A fost construită în mai puțin de unsprezece luni, la cererea Regelui Carol I, după planurile cunoscutului arhitect francez Andre Lecomte de Nouy, același care restaurase şi Mănăstirea Curtea de Argeș.

Coordonatorul întregului ansamblu de lucrări feroviare din zonă (linia Pitești – Curtea de Argeș, superbele gări din Bascov, Merișani, Băiculești și Curtea de Argeș și alte elemente de construcție specifice) a fost eminentul inginer Elie Radu, un adevărat artizan al Căilor Ferate Române, care, în întreaga sa activitate, a proiectat mai mult de 650 km de cale ferată, poduri, viaducte etc.

Clădirea Gării din Curtea de Argeș a fost declarată monument de arhitectură, având un design care o face să fie unică în România. Este o construcție extrem de frumoasă, realizată după un model original francez combinat cu elemente în stil neoromânesc, dar împodobită și cu decorațiuni care duc cu gândul la palatele din Andaluzia.

Gara a fost înființată şi cu scopul de a înlesni deplasarea membrilor familiei regale la Mănăstirea Curtea de Argeş, după alegerea acesteia de către Regele Carol I drept necropolă regală. A primit supranumele de „Gară Regală”, pentru că toţi suveranii României înmormântaţi la Curtea de Argeş au fost aduşi în oraș cu trenul.

În perioada premergătoare anului 1989, din Gara Curtea de Argeș, care era deservită de 95 salariați, se expediau circa 40.000 de tone de mărfuri şi plecau 40 – 45.000 de călători lunar.

În prezent Gara se află în subordinea Regionalei CFR Craiova, traseele fiind atribuite prin licitaţie diferiţilor operatori privaţi, şi este funcţională, la un nivel foarte redus, doar pentru transportul de persoane. Deşi este o bijuterie arhitecturală şi este amplasată la confluenţa unor drumuri importante, această clădire, care are o simbolistică specială atât pentru Municipiul Curtea de Argeş, cât şi pentru istoria ţării noastre, datorită neglijenţei autorităţilor se găsește într-o avansată stare de degradare.

Tencuiala de pe pereți este în multe locuri căzută, plouă prin acoperiș, ceasul Paul Garnier amplasat pe fațada dinspre peroane, asemănător celui din Gara Centrala din Paris, nu mai funcționează, maiestuosul candelabru de cristal, care lumina sala de așteptare, încăpere în care se ţineau odinioară cele mai frumoase baluri ale acelor vremuri, a fost transferat la Regionala CFR Craiova, Gara din Curtea de Argeş pierzând astfel un element decorativ excepţional, o mărturie a unei epoci unice în istoria ţării, cea a Regalității.

În acest context, este imperios necesară efectuarea lucrărilor de reabilitare, astfel încât Gara Regală din Curtea de Argeş, singurul Oraș Regal din România, să reintre în marele circuit feroviar dar şi în cel turistic. A fost depusă o documentaţie pentru renovarea ei, însă, până acum, au fost executate reparații doar la toaletă. Primăria Municipiului Curtea de Argeş a trimis în ultimii doi ani documentații la SNCFR, solicitând ca Gara să-i fie dată în administrare, cu asigurarea de a păstra destinația clădirii, dar şi cu promisiunea refacerii ei. Răspunsul a fost că pentru acest transfer este necesară o hotărâre de guvern care, din păcate, nu a fost adoptată nici până în ziua de astăzi.

Având în vedere atât cele prezentate anterior, cât şi faptul că anul viitor vom aniversa Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi restaurarea Gării Regale din Curtea de Argeş ar constitui cel mai potrivit omagiu ce poate fi adus familiei regale şi mai ales Regelui Ferdinand Întregitorul, care a avut un rol covârşitor în înfăptuirea României Mari, vă rog să-mi comunicați, domnule Ministru, dacă se regăsește între priorităţile mandatului dumneavoastră reabilitarea acestui important obiectiv de infrastructură feroviară, care sunt termenele prevăzute pentru finalizarea lucrărilor şi dacă aveți în vedere posibilitatea transmiterii administrării clădirii către Consiliul Local al Municipiului Curtea de Argeș.

Solicit răspuns în scris”.

Comments

comments