Drumurile noastre, poate… vor începe să cânte! Autostrada Piteşti – Bucureşti – proiect-pilot pentru „şoselele muzicale” realizate de CNAIR

410 views

Drumurile noastre, poate… vor începe să cânte! Autostrada Piteşti – Bucureşti – proiect-pilot pentru „şoselele muzicale” realizate de CNAIR. În speranța că șoferii vor mai reduce viteza pe drumuri și nici nu vor mai adormi la volan, Compania Națională de Autostrăzi s-a gândit să facă… „drumuri muzicale”.

În strategia pentru siguranța circulației 2020, lansată de instituţie, sunt cuprinse mai multe proiecte-pilot, primul fiind autostrada București – Pitești.

Oficialii CNAIR spun că drumurile muzicale nu vor costa suplimentar. Marcajele vor fi realizate de propriii angajați după ce își vor însuși partiturile.

Ideea este aplicată deja în Ungaria, Danemarca, SUA sau Coreea de Sud pentru a preveni accidentele rutiere. Șlagăre ca „Drumurile noastre” sau „Ciocârlia” ar avea menirea să îi țină treji la volan pe șoferi în situații în care ar fi putut să adoarmă la volan din cauza oboselii.

„Sunt niște marcaje transversale, rezonatoare, care se vor realiza la anumite distanțe, în grupuri de un număr de linii, astfel că se transformă hertzii în sunete muzicale. Ca să poți să asculți melodia în caroserie, în mașină, trebuie să respecți o anumită viteză. Viteza care este impusă pe indicatoare. Cine nu respectă viteza nu va putea auzi muzica, pentru că muzica se distorsionează și nu auzi melodia. Astfel îi facem pe conducători să respecte viteza ca să nu mai producă accidente rutiere”, a explicat Flavius Pavel, director în CNAIR.

„Primul sector la care ne-am gândit va fi pe A1, la capătul spre Pitești.În acest an va fi implementat”, a precizat el.

„Noi ne-am gândit la o strategie, o să vedem, Drumurile noastre, Ciocârlia. Asta o stabilim și după ce discutăm cu Universitatea de Muzică să vedem ce melodie se pretează cel mai bine pe drumuri. O să le adresăm o rugăminte să ne ajute că partitura muzicală de pe note să vedem cum o transformăm, cum o realizăm pe drum”, a declarat pentru Digi24 Flavius Pavel, director în CNAIR.

Comments

comments