Cele mai performante Grupuri de Acțiune Locală (GAL) au fost premiate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale duminică, în cadrul RuralFest.

Recunoașterea muncii acestor parteneriate public-private a fost binevenită mai ales că în spatele rezultatelor a stat mult efort din partea celor care au făcut ca numărul beneficiarilor de fonduri europene să fie mai mare.

Argeşul s-a numărat printre performeri, cu 2 din cele 10 GAL-uri premiate. Este vorba despre GAL Ţinutul Argeşului de Mijloc, condus de Ionela Mocanu şi GAL-ul Drumul Carelor, manageriat de Sorin Boţârcă, fiul primarului din Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă. 

Cel mai performant GAL din județul Argeș, a fost considerat Ținutul Argeșului de Mijloc, parteneneriat care acoperă 12 comune și un oraș, adică 58.000 de locuitori. Pe exercițiul financiar ce acum se încheie, GAL-ul a reușit să atragă 2 milioane de euro, deja plătiți pentru finanțarea a 47 de proiecte. Cele mai multe, pe măsurile 141, 112, 121 și 123, după cum a precizat directorul executiv Ionela Mocanu. “La început, oamenii nu prea înțelegeau cu ce ne ocupăm, nu aveau încredere, așa că prima sesiune am ținut-o deschisă mai bine de trei luni pentru că nu venea nimeni cu proiecte. Acum s-au învățat și își fac din timp proiectele” a mai explicat acesata. Echipa condusă de Ionela Mocanu a mizat pe o echipă promotori locali şi o strategie proprie de informare a posibililor beneficiari de fonduri europene. “Am avut trei promotori locali care s-au ocupat de parte de informare. La un moment dat, am mers aproape din poartă-n poartă și le-am explicat oamenilor. Cele mai eficiente au fost, însă, întâlnirile publice prin care am făcut promovare eficientă în teritoriu” a mai declarat Ionela Mocanu.

Şi Drumul Carelor, GAL-ul ce grupează localităţile Beleţi-Negreşti, Bogaţi, Boteni, Boţeşti, Davideşti, Hârtieşti, Leordeni, Priboieni, Stâlpeni, Topoloveni, Vultureşti –・Judeţul Argeş şi respectiv Hulubeşti –・Dâmboviţa, a fost premiat pentru managementul bun, eficienţă, rata mare de absorbţie a fondurilor europene şi numărul mare de proiecte derulate.

Iată care au fost cele mai performante GAL-uri premiate de ministrul Daniel Constantin:

1.Grupul de Acţiune Locală Vrancea Sud-Est –județul Vrancea
2.Grupul de Acţiune Locală Vedea, Găvanu, Burdea –județul Olt
3.Grupul de Acţiune Locală Podu Înalt –județul Vaslui
4.Grupul de Acţiune Locală Ținutul Argeșul de Mijloc – județul Argeș
5.Grupul de Acţiune Locală Colinele Olteniei –județul Olt
6.Grupul de Acţiune Locală Drumul Carelor –județul Argeș
7.Grupul de Acţiune Locală Valea Ampoiului –Valea Mureşului –județul Alba
8.Grupul de Acţiune Locală Asociaţia de Dezvoltare Zonală Tecuci –Galați
9.Grupul de Acţiune Locală Plaiurile Oltețului –județul Olt
10.Grupul de Acţiune Locală Dobrogea Centrală –Constanța

Comments

comments