Deşi pare de necrezut, doi englezi, Carol şi Alexander Campbell, au lăsat Marea Britanie în urmă cu 9 ani pentru a se stabili la Bradu. Respectabilul cuplu de englezi şi-a construit o casă în Geamăna, pe care, din 2007, au transformat-o într-o pensiune turistică: „The Union Jack Villa”. Entuziasmaţi la început de condiţiile de aici şi de ospitalitatea brădenilor, englezii se confruntă, mai nou, cu o mare problemă. Vecinii de gard şi-au făcut o fermă de vaci, pe care le ţin libere prin curte, neîngrijite şi în condiţii necorespunzătoare, iar mirosul de bălegar, greu de suportat, îi ţine în casă pe englezi, iar pe turişti – departe de pensiune. În anul 1988, Carol şi Alexander Campbell au venit pentru prima dată în ţara noastră, într-o călătorie în Maramureş şi Bucovina. În 1990, s-au întors cu un transport cu ajutoare: medicamente şi alimente, însă, de această dată, au ajuns în partea sudică a ţării. După două vizite în România, au renunţat la viaţa din Londra şi, în 2004, au hotărât că vor să-şi cumpere casă într-o zonă în care să găsească, pe de o parte, tradiţia satului românesc şi, pe de alta, condiţiile unui trai civilizat: apă, gaze, canalizare, electricitate şi internet. Astfel, satul Geamăna din Bradu a fost alegerea perfectă. „La început, am avut îndoieli de cum vom fi acceptaţi de comunitate, însă totul a decurs foarte bine. Ne-am simţit naturalizaţi din prima zi de când ne-am mutat. Oamenii au fost foarte prietenoşi cu noi şi acum avem foarte multe persoane apropiate şi chiar prieteni aici. Avem însă o mare problemă: vecinul de alături are o fermă de bovine, pe care le ţine în curte, neîngrijite, şi care emană un miros de neconceput. Când ne-am mutat aici, nu era aşa, aveau doar câteva vaci, iar mirosul era cât de cât suportabil. Acum au ajuns la peste 50 de capete, după cum am înţeles de la veterinar”, ne-a declarat Alexander Campbell.

„Singurul om care a încercat să ne ajute este primarul Florin Frătică, numai că nici domnia-sa nu are dreptul legal de a închide o fermă”

Deşi au făcut zeci de memorii şi sesizări, nicio instituţie abilitată a statului nu a răspuns cererii celor doi englezi, singura care le-a întins o mână de ajutor fiind Primăria din Bradu, numai că legislaţia nu-i conferă primarului Florin Frătică dreptul de a lua măsuri în astfel de cazuri, singurele abilitate fiind doar Garda de Mediu şi Direcţia Sanitar – Veterinară. Doar că aceste două instituţii refuză să-şi facă treaba, dovedind, încă o dată, chiar şi în faţa unor cetăţeni străini, că România rămâne la coada ţărilor civilizate atunci când vine vorba de apărarea drepturilor cetăţeneşti.
„De ani de zile tot facem sesizări peste tot, la toate instituţiile statului român, însă ni s-a spus că nu există o lege pentru ca cineva să închidă ferma sau să o mute în altă parte. Au venit de mai multe ori cei de la Sanepid, care i-a amendat, însă de fiecare dată şi-au plătit amenzile, tocmai din banii pe care îi primesc subvenţie de la Uniunea Europeană şi din vânzarea produselor.  Am stat de vorbă chiar şi cu cel care are ferma şi degeaba. Nu are respect pentru vecinii lui, pentru oameni, pentru legislaţie. Toţi vecinii din jur vin la noi şi se plâng că nu mai pot nici ei suporta mirosul greu de bălegar. Nu ştim ce am mai putea face în acest caz”, ni s-a plâns englezul care a părăsit ţara ce a inventat democraţia şi a dat peste „celebra”…ospitalitate românească..  
Deşi sunt îngroziţi de mirosul insuportabil şi de atitudinea jignitoare a vecinului lor, Carol şi Alexander nu ar renunţa pentru nimic în lume la Bradu. „Prietenii noştri ne spun că asta este România, dar nu e deloc aşa. România face parte din Uniunea Europeană şi românii trebuie să se comporte ca atare. Vrem doar ca această situaţie să ia sfârşit, să trăim în pace şi să ne vedem de afacerea noastră. Vă daţi seama că am fost afectaţi din acest punct de vedere, deoarece turiştii noştri, mai ales cei străini, sunt şi ei îngroziţi de miros. Singurul om care a încercat să ne ajute este domnul primar Florin Frătică, un om deosebit, căruia vreau să-i mulţumesc şi pe această cale. Numai că nici domnia-sa, în calitate de primar, nu are dreptul legal de a închide o fermă, ci doar cei de la Mediu şi de la Direcţia Sanitar- Veterinară”, ne-a mai declarat Alexander Campbell.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI