stomatologPierderea dinţilor – edentaţia – poate începe din perioada tânără la un număr forte mare de persoane, care apoi, în jurul vârstei de 50-55 ani, să devină edentate total, un adevărat handicap fizic, fizionomic şi psihic. Protezele sunt corpuri rigide care vin în contact cu ţesuturile cavităţii bucale, iar, indirect, acţionează asupra musculaturii obrajilor. Chiar  de  la început  ele pot comprima mucoasa bucală, producând dureri şi diverse leziuni. De aceea, medicul indică modul de folosire a lucrării, a eficacităţii sale (igiena bucală sau cea a protezei, revenirea la controale periodice, pentru ca adaptarea şi asimilarea să se efectueze cât mai bine. Dacă nu se ţine cont de acestea, apar reacţii diverse de diferite intensităţi la nivelul  mucoasei bucale şi al dinţilor, în relaţia lor cu piesa protetică.

Unora li se pare doar că îi deranjează proteza

Manifestările pot îmbrăca tot felul de aspecte evolutive: eroziuni, ulceraţii, inflamaţii intense etc. De asemenea, unii purtători de proteze pot prezenta şi suferinţe subiective: durere sub formă de arsură, salivaţie abundentă sau senzaţie de gură uscată, înţepături, furnicături, senzaţie de disconfort. Obiectiv apare o roşeaţă sau o paliditate în zonele  de contact cu proteza. Mucoasa poate fi inflamata, lucioasa, sângerândă, ulceroasă etc. Purtătorii de proteze pot avea senzaţia că nu mai este suficient spaţiu pentru limbă, că este dificil să consume alimente mai dure, că alimentele au un gust dificil, că se produce o cantitate mai mică de saliva decât în mod normal, la care se mai adaugă şi nesiguranţa atunci când râd sau vorbesc. Toate aceste senzaţii vor dispărea în timp, când proteza se va adapta  în cavitatea bucală, iar organismul se va obişnui cu ea. Vă recomand să aveţi răbdare, să începeţi cu alimente mai moi şi nelipicioase, care sunt mai uşor de mestecat: oua, carne tocată, legume fierte; evitaţi să muscaţi prea puternic bucăţi mari cu dinţii frontali, tăiaţi alimentele în bucăţi mici.

Purtaţi proteza tot timpul, chiar şi noaptea

Chiar dacă vă este greu, trebuie să purtaţi protezele tot timpul, chiar şi noaptea la început, întrucât aceasta va ajuta cavitatea bucală si gingiile să se adapteze mult mai repede. Suptul bomboanelor sau al dulciurilor vă vor ajuta dacă produceţi o cantitate mai mare de salivă decât în mod normal sau dacă aveţi dificultăţi la înghiţire. Masajul cu degetul a zonelor cu care vine în contact proteza, băile bucale alternative cu apa rece şi caldă, fac ţesuturile să fie mai apte la insultele de presiune ce se exercită asupra lor.

O proteză stabilă vă dă mai multă încredere

Chiar şi când sunt bine adaptate, protezele se mişcă de pe gingii atunci când mâncaţi sau vorbiţi. Utilizarea substanţelor de fixare (adeziv) vă ajută să vă obişnuiţi mai repede cu o proteză, vă ajută să mâncaţi  mult mai uşor, fixând mai bine o proteză, veţi muşca fără ca proteza să se disloce, previne pătrunderea sub proteză a resturilor alimentare şi acţionează ca o portiţă,  prevenind frecarea gingiilor şi a iritaţiilor provocate de presiunile pe proteza în timpul mestecatului. Activităţile zilnice, cum sunt vorbitul, râsul, tuşitul pot fi făcute fără teamă, în special când sunteţi în public. Adezivii realizează o perfectă stabilitate pe parcursul întregii zile şi e suficientă o singură aplicare pe zi.

Îngrijiţi proteza ca şi când ar fi dinţii dumneavoastră

Igiena orală este la fel de importantă pentru proteze ca şi pentru dinţii naturali. Îndepărtarea plăcii bacteriene este importantă pentru că aceasta poate contribui la apariţia respiraţiei urat mirositoare, putând afecta negativ gingiile şi cavitatea bucală prin inflamaţii şi infecţii. De aceea, protezele trebuie spălate sub jet de apă după fiecare masă.
Dimineaţa şi seara se vor spăla cu periuţa şi cu pasta de dinţi, după care se clătesc sub jet de apă. La două-trei săptămâni, după spălare,  protezele trebuie puse într-un pahar cu apă (timp de 1-3 ore) în care se vor pune 4 linguriţe de oţet sau mai nou (pentru 15-20 minute)  se folosesc tablete  efervescente de  cremă adezivă Corega. Gingiile şi cavitatea bucală trebuie curăţate cu o periuţă moale şi, pentru zonele iritate, clătiţi cu o soluţie dezinfectantă (apă de gură).

Comments

comments

DISTRIBUIȚI