Conform noului Cod Penal, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Tot de la 6 luni la trei ani de inchisoare vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat.
Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Si in aceste situatii, pedeapsa era mai mare, vechiul Cod stabilind inchisoare stricta de la un an la 5 ani.
Mai mult decat atat, in aceste cazuri sanctiunea nu doar a scazut, prin comparatie cu reglementarile anterioare, ci s-a introdus si simpla amenda, la care se adauga si interzicerea exercitarii unor drepturi. “Fapta persoanei (…) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi”, se mentioneaza in noul Cod.
Prin comparatie cu vechiul Cod, pedeapsa scade si pentru cei care tiparesc si utilizeaza date de acces false, acceseaza fraudulos sistemul de vot electronic sau falsifica buletinele de vot in format electronic. Astfel, acestia risca acum inchisoarea de la unu la 5 ani, in timp ce anterior datei de 1 februarie, ei puteau primi inchisoare stricta de la 2 la 7 ani.
In schimb, pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani s-a pastrat pentru cei care ataca, prin orice mijloace, sectia de votare. Mai mult decat atat, legea stabileste ca persoanei in cauza i se vor interzice anumite drepturi.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI