Doctor stomatolog Eny Pavel: Sărutul şi bolile acestuia

0
738

În cavitatea bucală a unui om trăiesc în jur de 600 de bacterii. Unele sunt bune – trăiesc pe limbă şi protejează gura – altele sunt rele, iar între ele se dă o luptă continuă. Când te săruţi cu cineva, poţi să iei de la el atât bacterii bune, cât şi rele. Din fericire, dacă ai o gură sănătoasă, bacteriile rele luate prin sărut vor fi învinse de cele bune. Dar situaţia se complică atunci când apar viruşii sau bacteriile „şi mai rele”.
Cel mai mare pericol care te paşte atunci când săruţi pe cineva este mononucleoza sau „boala sărutului”.

Aceasta se transmite prin salivă, dar sărutul nu este singurul mod de a o lua. Dacă o persoană bolnavă tuşeşte lângă tine, dacă foloseşte paharul sau tacâmurile tale, ai la fel de multe şanse să faci mononucleoză. La cel mult două luni de la „întâlnirea” cu virusul, ai primele simptome de boală: dureri de gât, febră, oboseală şi slăbiciune, anorexie, amigdalită şi umflarea nodulilor limfatici de la gât şi subraţ, splină mărită.
Totul durează de la câteva săptămâni până la câteva luni şi infecţia fiind virală, nu există tratament, dar nici vaccin. Poţi doar să iei calmante pentru dureri, să te hidratezi şi să te odihneşti cât mai mult. Oricum, „boala sărutului” necesită un control medical pentru a preveni complicaţiile.

Tot prin sărut se transmite şi herpesul. Ca şi mononucleoza se poate lua prin folosirea în comun a tacâmurilor şi a veselei. Virusul se transmite foarte uşor, aşa că majoritatea adulţilor îl au deja în corp, unde stă „cuminte” perioade lungi de timp şi, din când în când, se manifestă prin binecunoscutele „bubiţe” de lângă buze.
Dacă nu ai avut niciodată herpes înseamnă că nu ai fost infectată cu virusul, deci nu săruta persoane care au herpes. Virusul se transmite doar în perioadele când există leziunea activă de la gură. O persoană infectată, dar care nu are o leziune activă, nu poate transmite boala. Atenţie, bubiţele pot să apară şi în gură, deci nu poţi întotdeauna să le vezi. Virusul herpes simplex se transmite şi prin sex oral, putând duce la herpes genital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here