Fără a intra foarte mult în amănunte, îţi spunem că herpesul este o afecţiune provocată de un virus (Herpes Simplex). Odată instalat în organism, acest virus intră într-o stare latentă, adică poate recidiva oricând, pe fondul unor factori favorizanţi. ”Odată ce o persoană a  făcut herpes, nu mai scapă de el toată viaţa şi se va confrunta din când în când cu nesuferite vezicule pline de lichid. Medicina de specialitate evidenţiază mai multe tipuri de Herpes Simplex, însă cele mai comune dintre ele se manifestă cu precădere la nivelul buzelor sau în zona genitală. Virusul herpetic poate fi luat oricând, prin contact direct cu o persoană infectată (sărut, sex neprotejat) sau prin contact cu obiecte contaminate (bei apă din aceeaşi sticlă, după o persoană care are herpes, foloseşti aceleaşi tacâmuri etc.).
Herpesul nu se manifestă imediat, ci intră într-o perioadă de incubaţie, iar atunci când există factori favorizanţi, începe să-şi arate efectele. Printre cele mai comune cauze ale apariţiei herpesului se numără: febra; infecţiile pulmonare sau urinare; stresul emoţional puternic; expunerea prelungită la soare sau solar; alergiile alimentare; sistemul imunitar slăbit; medicamentele folosite pentru afecţiunile autoimune; schimbările hormonale din sarcină; extenuarea fizică; menstruaţia; tratamentele stomatologice”, transmite doctorul stomatolog Eny Pavel.

Cele mai bune remedii contra herpesului

”Uneori, herpesul poate să nu se manifeste la exterior, dacă îl previi din timp, iar dacă apare, îi poţi grăbi vindecarea. În primul rând, este important să întăreşti sistemul imunitar cu vitamine, minerale şi ceaiuri din plante medicinale. În al doilea rând, este recomandat să îţi protejezi pielea cu creme atunci când te expui la soare, iar în al treilea rând trebuie să te protejezi atunci când faci sex. Există şi alte remedii la care poţi apela pentru a scăpa de herpes: consumă rar alune şi ciocolată, deoarece conţin arginină, o substanţă care stimulează virusul herpetic; foloseşte un unguent antiviral (Aciclovir) încă de la primele senzaţii pulsatile; aplică o compresă cu tinctură de propolis pe vezicule; aplică puţină alifie de gălbenele sau roiniţă pe vezicule; fă spălături cu frunze de nuc sau pelin (pentru herpesul genital)”, mai precizează Eny Pavel.

Ce nu trebuie făcut dacă ai herpes:
– nu aplica fond de ten pe herpes
– nu folosi creme cu cortizon, iod, spirt sau alcool
– evită cremele cu antibiotic
– nu atinge leziunea şi nu rupe crusta
– evită să fumezi pe durata veziculelor.

Comments

comments