Foarte mulţi copii se confruntă cu probleme stomatologice – uneori grave, necesitând chiar extracţia dinţilor – provocate de anumite obiceiuri alimentare, permise sau chiar încurajate de părinţi. Alimente, considerate foarte sănătoase, pot avea totuşi efecte nocive asupra dinţilor copiilor, iar modul în care sunt consumate este un alt factor de risc pentru dinţi, susţin unii medici stomatologi.

Astfel, unii părinţi nu le dau copiilor dulciuri prea multe, dar le oferă ceea ce cred ei a fi o alternativă sănătoasă, şi anume fructe uscate – caise, curmale, stafide, pe care copiii le ronţăie întruna între mese, iar aceste fructe care conţin zahăr într-o formă foarte concentrată, ele fiind lipicioase, rămân mult timp pe suprafaţa dinţilor, ducând la deteriorarea acestora. De aceea, se recomandă periajul dentar sau clătirea cu apă din abundenţă a gurii.

Cariile sunt produse prin două mecanisme: eroziunea acidă (deteriorarea smalţului dinţilor din cauza mediului acid din gură) şi reacţia bacteriilor din gură cu zaharurile.
Smalţul dinţilor de lapte ai copiilor este mai subţire decât cel al dinţilor permanenţi, aşa că este mai uşor deteriorat de substanţele acide.

Nu numai băuturile răcoritoare acidulate sunt de vină, ci şi sucurile de fructe naturale, care conţin şi ele acizi. Obiceiul unor copii de a sorbi toată ziua suc de fructe prin pai sau din căniţele speciale, cu capac perforat este destul de dăunător; în acest caz, dinţii sunt timp îndelungat în contact cu sucul acid, ceea ce duce la eroziunea acidă a smalţului. Şi laptele conţine un anumit tip de zahăr – lactoza – care interacţionează cu bacteriile din cavitatea bucală.

Problemele apar atunci când laptele este în contact cu dinţii o perioadă lungă de timp, pe parcursul zilei. Există chiar o afecţiune specifică – numită „caria biberonului” – care apare atunci când copiilor mici li se dă să bea întruna câte un pic de lapte din biberon; părinţii recurg la acest artificiu pentru a-i face pe cei mici să nu mai plângă. Nu numai tipul de alimente consumate reprezintă o problemă, ci şi modul în care sunt consumate, atunci când, în loc de trei mese pe zi, se consumă 6-7 gustări, dinţii sunt scăldaţi permanent în acid, nemaifiind timp suficient pentru ca saliva să neutralizeze acizii produşi şi să permită refacerea smalţului.

Îi sfătuiesc pe părinţi să îşi deprindă copiii să bea mai curând apă decât sucuri de fructe sau băuturi răcoritoare, să acorde atenţie la igiena dentară a copiilor şi să îi ducă la control stomatologic cel puţin de două ori pe an.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI