În urmă cu mai bine de 8 ani, la iniţiativa preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, lua fiinţă ceea ce se cheamă „Sărbătoarea Argeşului şi Muscelului”, o manifestare ce s-a dorit a fi prilejul de a onora cum se cuvine personalităţile marcante ale judeţului, oamenii ce au contribuit cu munca, talentul şi dăruirea lor, la promovarea acestuia în ţară şi în lume. Pentru acest lucru, s-au născut şi distincţiile, devenite cunoscute, de „Fiu al Argeşului” sau „Cetăţean de Onoare”, precum şi „Diploma de Excelenţă”. În cele şapte ediţii de până acum, sute de truditori din diverse medii şi meserii, de la învăţământ, medicină şi cercetare, la sport şi jurnalism, au fost premiaţi şi li s-a mulţumit pentru aportul lor la imaginea Argeşului. O parte dintre ei însă, culmea, dintre cei mai vizibili, nu doar că nu ne mai fac cinste, dimpotrivă, fac Argeşul de ruşine, fiind, de fapt, „Cetăţenii de Dezonoare”. Majoritatea – acuzaţi de fapte de corupţie, unii aflându-se chiar în închisoare, devenind astfel o pată neagră pe obrazul unui judeţ ce a dat ţării oameni cu adevărat de valoare, precum Goleştii, Brătienii sau Armand Călinescu.

„Cetăţenii de onoare” Gheorghe Mencinicopschi şi Constantin Bălăceanu – Stolnici, probleme penale şi morale

Cazul cercetătorului Gheorghe Mencinicopschi, originar din Domneşti, este cunoscut deja. El a fost condamnat pentru implicare în privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Are de stat opt ani în închisoare. Şi mai mare ca anvergură decât Mencinicopschi, academicianul Constantin Bălăceanu – Stolnici, mare argeşean care se laudă cu originile sale sănătoase, a fost deconspirat ca fost colaborator al Securităţii, care şi-a turnat cunoscuţii şi rudele pentru a-şi păstra condiţia şi privilegiile. Bălăceanu a semnat notele informative cu numele de cod „Laurenţiu”. Cristian Anghel, piteştean de fel, a ajuns primar la Baia Mare şi a fost premiat de CJ Argeş cu cel mai mare titlu – „Cetăţean de Onoare” al Argeşului şi Muscelului, pe motiv că ne reprezintă cu cinste judeţul în ţară. La scurt timp s-a constatat că primarul din Baia Mare fost implicat în trucarea unor licitaţii în primăria pe care o conducea, aşa că a ajuns şi el după gratii, fiind acum un „nedemn” argeşean. Mai merită oare ca cei trei să rămână în continuare „Cetăţeni de onoare”?

Generalii Mihai Chiriţă şi Vasile Belciug, doi „Cetăţenii de onoare” corupţi până în măduva oaselor…

Şi generalii Mihai Chiriţă şi Vasile Belciug, şefi ai Garnizoanei Piteşti, ofiţeri de prim rang ai Armatei Române, „Cetăţeni de Onoare” ai Argeşului, s-au dovedit a fi, de fapt, nişte indivizi corupţi, care au vândut pe bani buni posturi şi promovări în armată. Cei doi nu numai că nu au ştiut să îşi respecte condiţia de militari, dezonorând astfel înaintaşii care şi-au jertfit viaţa în slujba ţării, dar s-au arătat a fi nişte speculanţi de joasă speţă, acum aflaţi în puşcărie. Şi în cazul celor doi ar trebui… la loc comanda!

Ce se-ntâmplă, doctore?

Numele doctorului Constantin Păun, considerat a fi unul dintre cei mai buni, dedicaţi şi corecţi medici pe care îi are judeţul, este amestecat acum în scandalul de trafic de substanţe periculoase şi fraudă de peste 5 miliarde de lei vechi din secţia de ATI, pe care a condus-o ani buni. Deşi cazul său nu e încă lămurit, este, de fapt, o ruşine ca un „Cetăţean de Onoare” să fie chiar şi suspectat de astfel de fapte! Despre Pendiuc şi Nicolescu, şi ei premiaţi cu înaltul titlu, demni reprezentanţi ai Argeşului, e inutil de discutat. Numele lor sunt vehiculate de zeci de ori pe zi, pe săptămână, pe lună, la posturile de ştiri, asociate cu fapte de corupţie, furt, manipulare… Numai Onoare nu! Astfel, o întrebare se pune: aşa cum există o procedură de acordare a unor distincţii de asemenea anvergură, nu se poate inventa şi una de retragere, cum ar fi normal? Pentru ca astfel de personaje să nu se mai poată mândri cu titlul de „argeşean de frunte”!

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI