Sexul masculin deţine cea mai mare frecvenţă, explicată prin zburdălnicia băieţilor, iar la adulţi, prin expunerea prea mare, din cauza profesiunilor.

La copii, maxilarele sunt pline cu mugurii dinţilor (temporari sau definitivi, în funcţie de vârstă), situaţie ce face ca oasele maxilare să fie puţin rezistente la traumatisme. Cauzele cele mai frecvente includ căderile, loviturile, accidentele de circulaţie, accidentele din timpul jocului, ale manifestărilor sportive sau cele de autoapărare. La copilul mic, care încearcă să se ridice, prin cădere se pot fractura incisivii de lapte. La cei de 3-4 ani, se poate produce lezarea acestui grup de dinţi prin lovirea cu obiecte dure, în timpul jocului. Se adaugă accidentele legate de circulaţie (prin respectarea aşezării copilului pe bancheta din spate, cel de pe scaunul din faţă, de cele mai multe ori fără a fi asigurat în centura de siguranţă). Între 6-10 ani, în timpul dentiţiei mixte, cauzele cele mai frecvente sunt legate de joc, de sport şi de circulaţie. Interesantă este observaţia că, deşi pericolul de cădere este mai mare la copiii mici, totuşi accidentele traumatice ale dinţilor se întâlnesc mai des la copiii mai mari, explicabil prin îndrăzneala pe care şi-o iau când întreprind acţiuni personale. Celor care fac sport este necesar să li se facă o informare corespunzătoare a acestor probleme.

Sportul şi accidentele

Sportul se bucură de un interes crescând. Sportivii dau totul pentru victorie, necruţându-şi integritatea corporală. O leziune frecventă a elevilor şi tinerilor care provoacă o infirmitate pe toată viaţa este fractura dinţilor frontali (dinţii din faţă). Uneori, prin cădere se poate muşca sau chiar secţiona limba. Tratamentul trebuie instruit cât de repede se poate în servicii de specialitate (cabinet stomatologic, serviciu de chirurgie maxilo-facială, chirurgie plastică şi reparatorie). Dacă dinţii au fost expulzaţi, dar există, se vor înveli în ceva curat şi vor fi aduşi odată cu accidentatul. Noi „datorii” sportive, ca montain-bike sau inline-skates (patine cu rotile), role, patine de gheaţă reprezintă noi pericole pentru dantură şi deseori se ajunge la ruperea sau chiar pierderea dinţilor. Dentistul poate repara mici fisuri sau rupturi cu materiale sintetice de culoarea dintelui. Dacă se pierde un dinte pe această cale, se poate face un implant, dar începând de la vârsta de 15 ani.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI