Doar 23 de clădiri din tot judeţul, din 243 cu risc seismic, au fost expertizate până acum

În cadrul Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Argeş a fost aprobat, în 2013, Strategia judeţeană pentru reducerea riscului seismic.

Acesta are ca obiective prevenirea riscului seismic, atât cu privire la punerea în siguranţă a clădirilor cu risc seismic, cât şi la pregătirea populaţiei în cazul producerii unui cutremur de amploare.

„€În ceea ce priveşte punerea în siguranţă a clădirilor în caz de producere a unui sesim, legislaţia în vigoare prevede inventarierea şi expertizarea tuturor clădirilor publice edificate înainte de anul 1978, precum şi a tuturor clădirilor multietajate cu peste P+3 etaje, construite înainte de 1978, clădiri în care se află spaţii publice. La nivelul instituţiei noastre, în 2013, a fost întocmită o listă cu toate clădirile din judeţ care prezintă risc seismic. Lista cuprinde 243 clădiri, din care la acel moment doar 23 erau expertizate. Săptămâna trecută am retransmis solicitări către toate instituţiile publice (primării, servicii deconcentrate s.a.) din judeţ pentru a actualiza această listă. Totodată, în ceea ce priveşte pregătirea populaţiei, am iniţiat împreună cu ISU Argeş o serie de acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la ce trebuie să facă fiecare dintre noi în cazul producerii unui cutremur şi am insistat pe importanţa procurării kit-ului de supravieţuire. De asemenea, împreună cu ISU organizăm în fiecare an un exerciţiu complex de simulare la o entitate publică (unitate de învăţământ, spital s.a.) pentru a testa capabilităţile noastre de intervenţie în cazul producerii unui seism. Anul acesta vom organiza un amplu exerciţiu la Colegiul Odobescu, în data de 4 noiembrie. Vreau să vă spun că punem accent pe educarea elevilor la orele de dirigenţie, pe capacitatea primarilor ca lideri ai comunităţilor locale de a informa populaţia şi, în premieră, am apelat chiar la Arhiepiscopia Argesului şi Muscelului căreia i-am adresat rugămintea ca prin preoţi să disemineze aceste informaţii în comunităţile parohiale” a declarat prefectul de Argeş, Cristian Soare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here