Viaţa bate filmul… Incredibila poveste a unui tânăr care şi-a regăsit mama după 18 ani a şocat o ţară întreagă. Dragoş Vasile Lupu a stat timp de 11 ani internat în mai multe centre de plasament din Argeş, fiind considerat orfan, deşi el dispăruse de acasă la vârsta de 7 ani, dintr-o joacă nevinovată: s-a urcat într-un tren staţionat în gara Buhuşi, iar acesta a plecat cu el, ducându-l departe de casă. Mama sa l-a căutat ani buni, dar fără sorţi de izbândă. Destinul a făcut să se reîntâlnească după 18 ani, asta după ce Dragoş a citit pe Internet un articol publicat de mama sa în „Jurnalul Naţional” cu ani în urmă. Povestea dramatică a lui Dragoş Vasile Lupu a început pe 2 august 1996 în localitatea Buhuşi din  Bacău, acolo unde locuia cu mama şi sora mai mică. La acea vreme abia împlinise şapte ani şi, fără să spună la nimeni, într-o dimineaţă, Dragoş a plecat de acasă să îşi viziteze bunica, mai ales că ea locuia la  doar 500 de metri distanţă, aproape de gara din localitate. Odată ajuns acolo, bătrâna i-a dat ceva de mâncare şi l-a trimis înapoi acasă, doar că băiatul s-a oprit în gară să se joace. S-a urcat într-un tren oprit pe peron şi nu şi-a dat seama când acesta a plecat. În gara Chitila a fost dat jos din tren de controlorul căruia Dragoş nu a fost în stare să îi explice ce s-a întâmplat, fiind prea mic şi speriat. O femeie l-a luat de pe peron şi l-a dus la ea acasă. A doua zi, a mers cu el la fundaţia la care lucra, „Beniamin România”, unde Dragoş nu a ştiut să le spună angajaţilor de aici prea multe despre el. Le-a zis cum îl cheamă, câţi ani are, că locuieşte cu mama şi sora lui mai mică, dar nu a ştiut să dea detalii despre zona de unde vine. Membrii fundaţiei nu l-au dus la Poliţie, aşa cum ar fi fost normal, ci l-au trimis la un orfelinat din Albeştii de Argeş, unde a stat până în 2004.

Mama copilului l-a căutat peste tot, mai puţin în Argeş

Tot în ziua de 2 august 1996, în localitatea Buhuşi s-a dat alarma. Mama lui Dragoş, Mariana Enache, a observat dispariţia băiatului cam la o jumătate de oră după plecarea lui de acasă şi, după lungi căutări, la care i s-au alăturat şi vecinii, a anunţat Poliţia. Şase zile mai târziu, organele de poliţie s-au mobilizat în forţă şi au trimis fotografia lui Dragoş la mai multe orfelinate, gări, staţii de autobuz, dar nu au primit niciun răspuns. L-au anchetat chiar şi pe tatăl său, de care mama lui Dragoş se despărţise cu mulţi ani în urmă, însă fără rezultat. Mariana Enache a început chiar ea propriile căutări, vânzându-şi toate bunurile din casă pentru a face rost de bani de drum: „M-am dus peste tot. Am colindat străzile, toate canalele din Bucureşti, pe la cămine de copii… Mergeam şi cu fetiţa atârnată de mine câte-odată”, povesteşte femeia. Din păcate, toate căutările au distrus-o psihic pe Mariana, care ajunsese să înghită un pumn de pastile în fiecare zi pentru a putea face faţă situaţiei. După patru ani de căutări zadarnice, femeia s-a mutat în Turcia, împreună cu logodnicul ei, unde a mai născut o fetiţă. Relaţia nu a mers, aşa că Mariana s-a mutat ulterior în Italia, deşi gândul îi era tot timpul la băieţelul ei, care parcă intrase în pământ.
 
Regăsirea…de la Coşeşti

Anii au trecut, iar Dragoş, copilul căutat în întreaga ţară, a urmat şcoala generală din comuna Albeşti, deşi nu avea acte de identitate. Dimineaţa învăţa, iar după-amiaza muncea cu ora prin diferite gospodării şi ajuta la bucătăria orfelinatului care, din nefericire, a fost închis în anul 2004, exact când el se afla în clasa a VII-a. A fost mutat la un centru de plasament din Rucăr, localitate unde şi-a continuat studiile. În 2008 i-a fost eliberat un certificat de naştere pe care i-a fost trecută o dată de naştere aleasă la întâmplare: 25 martie. În anul 2011, băiatul s-a înscris la cursurile serale ale Liceului Industrial din Câmpulung şi a locuit într-un apartament social din oraş. În acelaşi an, mama sa a revenit în ţară din Italia, pentru o scurtă vacanţă, pe care a folosit-o tot pentru a-l căuta pe Dragoş. Aşa a ajuns la „Jurnalul Naţional”, în care i-a fost publicată povestea, în speranţa că se va mai găsi cineva să dea indicii despre băiatul dispărut în urmă cu 15 ani. Din păcate însă fără vreun rezultat, motiv pentru care Mariana Enache s-a întors în Italia foarte dezamăgită. În luna octombrie 2013, Dragoş s-a angajat într-o gospodărie din comuna Coşeşti, unde, prin povestea lui, a impresionat până la lacrimi familia patronului. Copiii acestuia l-au încurajat să îşi caute mama şi l-au pus să intre pe Internet şi să îşi scrie numele. Aşa a descoperit Dragoş articolul publicat în „Jurnalul Naţional”. La scurt timp, familia din Coşeşti la care lucra Dragoş i-a contactat pe reporterii de la „Jurnalul Naţional” care, la rândul lor, i-au contactat pe poliţiştii de la Direcţia de Investigaţii Criminale a IGPR. La începutul lui 2014, anchetatorii au recoltat probe ADN de la Dragoş, dar şi de la tatăl său şi bunica maternă. În luna februarie, testele au arătat că Dragoş Vasile Lupu este băiatul dispărut din Buhuşi în vara anului 1996.
Imediat Poliţia i-a anunţat părinţii, inclusiv pe mama din Italia care, după două nopţi nedormite de bucurie, a reuşit să îşi strângă băiatul în braţe după 18 ani. S-a întâmplat pe 4 martie 2014, zi care a rămas în calendar ca o dată în care minunile se întâmplă cu adevărat.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI