Diseară, fenomen spectaculos pe cer: PLOAIA de METEORI ORIONIDE

În această seară, ploaia de meteori Orionide va lumina cerul. Bucură-te de acest spectacol extraordinar împreună cu prietenii şi familia.

Ploaia de meteori Orionide se îndreaptă către Terra și va fi observată în această noapte, dacă cerul va fi senin. Aceasta provine din coada cometei Halley. Punctul maxim al Orionidelor va fi atins la 06:00, ora României.

Activitatea maximă începe în această seară, iar strălucirea va scădea până la dispariția totală pe 14 noiembrie. Conform Thrilist, în punctul maxim ploaia de meteoriţi poate trimite pe cer între 80 şi 90 de stele căzătoare. Anul acesta însă, frecvenţa va fi mai redusă, de doar 20 de meteoriţi pe oră care vor străbate ușor cerul. Numărul maxim poate ajunge și la 60 de meteori pe oră iar viteza acestora poate ajunge la 65 de kilometri pe secundă.

Bill Cooke, din cadrul NASA, a declarat că ”din cauza vitezei mari a Orionidelor acestea vor arde mult mai rapid”. De asemenea, el notează că meteoriţii din luna octombrie sunt importanţi deoarece sunt părţi ale cometei Halley. Acesta fiind unul dintre cele două fenomene produse de faimoasa cometă, care va ajunge în apropierea Pământului abia în 2061.

Pentru a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în emosfera de Nord. Vizibilitatea ploii de stele va depinde de câţiva factori, luminile intense ale oraşelor, vremea şi poziţia geografică. O condiție esențială pentru o bună observare este lipsa norilor. Dacă luna nu va străluci, există foarte mari șanse ca de pe Terra spectacolul să fie impresionant.

“Orionidele sunt printre primele cinci cele mai importante ploi de meteori ale anului,” a declarat meteorologul Brian Lada, din cadrul AccuWeather.

Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.