Filarmonica Piteşti organizează joi, 8 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic cu pagini muzicale semnate de Beethoven şi Mendellsohn-Bartholdy. Alături de orchestra simfonică a instituţiei revine violonistul Sebastian Tegzeşiu, dirjorul german Walter Hilghers fiind în premieră la Filarmonica Piteşti. În program: Ludwig van Beethoven – Uvertura la Egmont, op. 84 şi Concert pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61, şi Felix Mendelssohn-Bartholdy -Simfonia nr. 1, op. 11.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, student al profesorilor Daniel Podlovsky, Ştefan Gheorghiu şi Gabriel Croitoru, violonistul Sebastian Tegzeşiu a fost solist al filarmonicilor din Bucureşti, Sibiu, Constanţa, Oradea, Bacău, Timişoara, Cluj, Braşov, dar şi din Germania şi Franţa. În afara României, a susţinut recitaluri camerale în Italia, Japonia, Franţa, Germania, Finlanda, Elveţia, China. Din 2008 până în prezent este concertmaestru al Orchestrei simfonice din Basel. Laureat al multor competiţii naţionale şi internaţionale, a realizat numeroase înregistrări pentru posturile de radio şi televiziune. A cântat sub bagheta unor dirijori de prestigiu, ca Horia Andreescu, Ovidiu Bălan, Cristian Mandeal, Ilarion Ionescu-Galaţi ş.a.

Născut în Germania, la Stolberg/Rhein, Walter Hilghers este absolvent al Academiei de Muzică din Aachen, la clasele de tubă, pian şi contrabas. A fost profesor de tubă şi muzică de cameră pentru suflători la universităţile de profil din Düsseldorf, Aachen, Lübeck, Hamburg şi Weiman. A dirijat orchestrele filarmonicilor din Zagreb, Monte Video, Berlin, Viena, Munchen, Nissa, Bucureşti,  Buenos Aires, Frankfurt ș.a. În 30 de ani de activitate orchestrală, a fost interpret sub bagheta lui Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, André Previn, Pierre Boulez, Georg Solti, James Levin, Seiji Ozawa, Riccardo Muti, BernhartHaitink și Günter Wand. Ca pedagog, solist, interpret de muzică de cameră şi dirijor, a străbătut Europa, Statele Unite ale Americii, America de Sud, Australia şi Asia. Împreună cu Ansamblul de suflători „Herman Bras” pe care l-a fondat, a avut reprezentaţii în concerte, înregistrări audio şi video, recunoscute în întreaga lume. De anul acesta este director artistic al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Comments

comments