Bugetul pe 2014 vine cu surprize pe zona de impozitare, în primul rând cu o nouă acciză la carbu­ranţi şi cu o promisiune de scă­dere a CAS, dar din a doua parte a anului, dacă sunt identificare sursele de finanţare. Între „surprizele“ deja cunoscute se numără intro­ducerea unei accize de 7 cenţi pe litrul de carburanţi (0,315 lei pe litrul de benzină) care va merge spre investiţiile în infrastructură, dar şi promisiunea de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită com­pen­sarea integrală a efectelor acestei măsuri. Guvernul va introduce plata impozitului pe pro­prietate pentru construcţiile speciale ex­cepta­te până în prezent, fără derogări, aşadar vor fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. „Toate companiile care deţin construcţii spe­ciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz… Nu nu­mai companiile de stat, dar şi companiile pri­vate (…) Stabilim în perioada imediat următoare (ni­velul taxării – n.r.), noi stabilim ca măsură de prin­cipiu, măsură ce vom impozita ca şi con­struc­ţie specială, depinde de categoria de con­struc­ţie specială, va avea o cotă diferenţiată“, a arătat Chiţoiu.
Construcţiile speciale sunt acele con­strucţii care nu sunt realizate sub formă de incintă sau care sunt realizate sub formă de in­cintă dar nu sunt destinate desfăşurării unei activităţi.
Sunt considerate construcţii speciale şi son­de­le de ţiţei, gaze, sare, platformele de foraj ma­rin.
Mai sunt considerate construcţii speciale centralele hidroelectrice, termoelectrice, nu­cle­aroelectrice, staţii de transformare şi de conexiuni, precum şi clădirile şi construcţiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, reţele aeriene de transport şi distribuţie a energiei electrice şi stâlpii aferenţi acestora, cabluri subterane de transport, instalaţii electrice. Tot în această categori intră şi canalizări şi reţele de telecomunicaţii subterane şi aeriene, căi de rulare, etc.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI