Dezastru în învățământ! 20.000 de profesori riscă să-și piardă locurile de muncă

Între 15.000 – 20.000 de profesori riscă să-şi piardă locurile de muncă, după ce Senatul a adoptat legea cu privire la reducerea numărului de ore în învăţământ, avertizează sindicatele din Educaţie.

„Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale. Astfel, vor fi prevăzute în medie 20 de ore în învăţământul primar, 25 de ore în învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Au fost tăiate cinci ore din planurile cadru la învăţământul gimnazial şi liceal”, se transmite în comunicatul de presă transmis de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi.

Deşi proiectul fusese retrimis în 3 ianuarie 2018 spre analizare către Parlament de către Administraţia Prezidenţială, unul dintre motive fiind lipsa unei analize despre impactul asupra resursei umane din educaţie, acesta a fost totuşi votat în Senat.

”În urma evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educaţiei Naţionale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învăţămȃntul preuniversitar din Romȃnia. De asemenea, nu putem înţelege cum iniţiatorul acestui proiect, domnul senator Liviu Marian Pop – profesor în învăţămȃntul preuniversitar, poate face din această iniţiativă un titlu de glorie, în momentul în care 15.000 – 20.000 de colegi ai domniei sale riscă să fie daţi afară”, transmite USLIP Iaşi.

Sindicaliştii din Educație mai transmit că aşteaptă ca noul guvern să corecteze această modificare, care ”afectează profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare-învăţare şi evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor şcolare şi a manualelor şcolare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here