Dănuţ Bica, deputat PNL: Bilanțul unei guvernări rușinoase și păguboase pentru România

Declaraţie politică prezentată în şedinţa Camerei Deputaţilor din 15 octombrie 2019

Domnule Preşedinte,
Stimate colege,
Stimaţi colegi,

Am face o mare greșeală dacă acum, în momentul schimbării echipei de la Palatul Victoria, am da uitării ultimii șapte ani și jumătate de umilințe și înapoiere la care ne-au supus guvernele instalate de PSD. Chiar dacă Guvernul Dancilă a fost demis joi ca urmare a adoptării moțiunii de cenzură, nu trebuie să însemne că actele și faptele săvârșite de numeroasele cabinete PSD, de sutele de miniștri și secretari de stat incompetenți, de miile de activiști habarniști angajați în funcții călduțe pe bani mulți, ar trebui uitate. Dimpotrivă, modul în care aceștia au înșelat încrederea românilor ne obligă să facem o evaluare la sânge a tuturor pierderilor pe care le-a suferit țara noastră în această perioadă. Șapte ani și jumătate cu PSD la guvernare au însemnat șapte ani și jumătate de șanse ratate pentru România, au însemnat tot atâția ani de mers înapoi, nu înainte. Joi, 10 octombrie, s-a încheiat o pagină neagră din istoria tinerei noastre democrații.

Tot ceea ce s-a câștigat în ani de zile în planul politicii externe, inclusiv prin eforturile Președintelui Klaus Iohannis, a fost distrus de PSD. Să nu uităm cum Viorica Dăncilă a promis mutări de ambasade, deși nu avea nicio atribuție în acest sens, cum a nominalizat două persoane cu grave probleme de integritate pentru funcția de comisar european, deși ar fi trebuit să știe că acestea vor fi respinse. Să nu uităm că liderii PSD nu mai sunt primiți în aproape nicio cancelarie parteneră, iar România, sub conducerea lor, a obținut eticheta de țară coruptă, de țară eșuată, de țară pe care nu poți conta.

În plan economic, deficitul bugetar de 22 de miliarde de lei acumulat în primele 8 luni din acest an reprezintă unul dintre cadourile otrăvite pe care le lasă guvernarea PSD următorului Guvern. Deficitul comercial care a explodat la peste 10 miliarde de euro până la finalul lunii august constituie o problemă urgentă pentru care viitorul Guvern trebuie să găsească soluții. Scoaterea sutelor de primării din colapsul financiar în care le-a aruncat echipa Dragnea-Vâlcov-Teodorovici-Dăncilă reprezintă o altă mare provocare pentru viitorul guvern. Recredibilizarea justiției, întărirea siguranței cetățenilor sau eliminarea privilegiilor pe bani publici sunt alte priorități la care viitorul cabinet PNL va trebui să găsească în cel mai scurt timp cele mai bune soluții. Rezolvarea transportului pentru elevi, organizarea examenului de rezidențiat, asigurarea manualelor școlare, modernizarea școlilor fără toalete și multe altele se găsesc în lista lungă a problemelor moștenite de la guvernanții PSD.

Românii trebuie să știe că PSD a lăsat visteria țării goală și, pe deasupra, a mai lăsat și împrumuturi de peste 125 miliarde de lei, făcute în ultimii șapte ani. Românii trebuie să știe că PSD ne-a adus în situația în care riscăm să pierdem peste 6 miliarde de euro din fondurile europene nerambursabile, pentru care nici măcar proiecte nu au transmis la Bruxelles. Vreme de șapte ani și jumătate, PSD a risipit tot ceea ce se acumulase cu greu înainte. Mai grav este faptul că multe măsuri toxice vor continua să producă efecte negative și în anii următori, fie ca urmare a prevederilor Ordonanței 114, fie ca urmare a altor măsuri legislative, pe care va trebui să le eliminăm.

Viorica Dăncilă a plecat, însă efectele proastei ei guvernări rămân, iar Guvernul PNL care va fi instalat în perioada imediat următoare va trebui să repare tot dezastrul pe care l-a lăsat în urmă. Misiunea acestuia va fi una extrem de dificilă, însă PNL a dovedit că este cel mai responsabil partid politic din România acceptând să-și asume guvernarea într-un context politic și economic extrem de dificil, cu unicul scop de a oferi țării noastre șansa de a se îndrepta spre starea de normalitate mult așteptată.

Comments

comments