CORUPT… DE ARGEŞ. Judecând după numărul de primari, viceprimari, parlamentari sau directori din instituţii publice cercetaţi penali la acest moment, Argeşul se situează pe primul loc în ţară. Statistic vorbind, aproape 70% din conducerea administrativă a judeţului a fost pusă sub acuzare, într-un fel sau altul. Preşedintele Consiliului Judeţean, peste jumătate dintre primari, mai mulţi parlamentari şi directori de deconcentrate sunt acuzaţi de acte de corupţie, fapt ce face ca unul din doi politicieni argeşeni să fie cercetat penal, la acest moment. Practic, la nivel administrativ, suntem un fel de puşcărie cu regim deschis, unde învinuiţii au voie să vorbească la telefon şi să se plimbe fără însoţitor. Activitatea penală intensă, practicată la cel mai înalt nivel al administraţiei judeţene, a transformat Argeşul într-o zonă unde corupţia a devenit un brand naţional. An de an ne-am doborât propriile recorduri, multe dintre ele greu de doborât. Practic, cam tot ce înseamnă vârf al judeţului sau care a trecut, într-o anumită perioadă, pe acolo, a avut, are şi va avea, multă vreme de acum înainte, probleme cu legea! Evident, cazul cel mai mediatizat este cel al preşedintelui CJ, Constantin Nicolescu. Care, de altfel, din aceste motive, şi-a pierdut deja postul şi se află la o sentinţă distanţă de intrarea în închisoare. Nicolescu a fost demis fiindcă justiţia, la cel mai înalt nivel, la Înalta Curte, a dat dreptate ANI, care a descoperit că acesta s-a aflat în incompatibilitate când a dat contracte din bani publici unor firme în care el sau familia sa erau acţionari. De asemenea, Nicolescu mai are o sentinţă de condamnare cu închisoare, 3 ani şi patru luni, pentru că ar fi obţinut prin fraudă circa 900.000 de euro din fonduri europene pentru repararea unor şcoli. Sentinţa definitivă va fi dată pe 21 martie, la ÎCCJ. Alături de Nicolescu, în acelaşi dosar, au fost condamnaţi şi patru primari, precum şi un funcţionar de vârf al CJ: Călin Andrei – de la Câmpulung, Ion Ştefan – Budeasa, Ion Popa – Stâlpeni, Gheorghe Nicuţ – fostul edil din Curtea de Argeş şi Florian Despan – director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Argeş. Fiecare dintre ei a primit 3 ani şi patru luni, cu suspendare.

Rectorul Universităţii de Stat, Ionel Didea, cercetat penal în dosarul podului de la Căteasca

Fostul preşedinte al CJ mai are în desfăşurare un alt dosar asemănător: cel al podului de la Căteasca. Aici mai sunt acuzaţi, în afara lui Nicolescu, şi Lavinia Codruţa Mercea şi Mihail Gabriel Nicoară – consilieri superiori la CJ Argeş, Iuliana Mioara Pintilie –  subinginer la Regia de Drumuri Argeş, Sabina Elena Bocioacă – inspector superior la CJ, Aurelia Mirela Florescu – consilier juridic la CJ, Cristina Dobre – consilier superior la CJ, Olga Stancu – economist la CJ şi Ecaterina Pletoiu, asociat, administrator şi director la firma „Proiect Infra 2005 SRL”, dar şi rectorul Universităţii de Stat, Ionel Didea, pe atunci notar public. Didea a fost acuzat că şi-a încălcat regulile profesiei prin faptul că a permis semnături în fals şi a legiferat, printr-un contract de vânzare-cumpărare fictiv, mita oferită lui Nicolescu de patronul de la „Zeus, Grigore Dobre” pentru atribuirea contractului de la Căteasca!

„Lotul Drăghici“ – jumătate dintre primarii judeţului puşi sub acuzare de DNA

În urmă cu două săptămâni, Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată într-un nou dosar, cel de-al patrulea, alături de deputatul PSD Mircea Drăghici. Cei doi sunt acuzaţi că au profitat de influenţa lor pentru a-i obliga pe primarii argeşeni, dar şi mai multe instituţii din subordinea CJ, să facă studiile pentru strategiile europene printr-o firmă de consultanţă apropiată lui Drăghici şi au plătit cu bani publici prin Consiliul Judeţean. Urmărirea penală a lui Drăghici şi Nicolescu în acest dosar a început în februarie 2011, iar valoarea prejudiciului este de 3,8 milioane de lei! Fiindcă au fost parte la acest aranjament, nu mai puţin de 43 de primari şi viceprimari din Argeş sunt şi ei cercetaţi penal pentru abuz în serviciu. Practic, un dosar unic în ţară, în care jumătate dintre primarii unui judeţ au fost puşi sub acuzare.

Zeci de primari şi viceprimari, incompatibili

Pentru primarii argeşeni, dosarele în care sunt cercetaţi alături de conducerea CJ nu sunt, însă, singurele. Pentru mulţi dintre ei, Agenţia Naţională de Integritate a dat o serie de verdicte de incompatibilitate. În mare, cei mai mulţi sunt acuzaţi că au fost reprezentanţi ai Primăriilor în consiliile de administraţie ale societăţilor care se ocupă de apă şi canalizare, în paralel cu funcţia aleasă, dar sunt şi cazuri în care sunt acuzaţi că au avut firme personale în timp ce erau în fruntea comunelor. Printre ei se numără chiar şi viceprimarul Piteştiului – Cornel Ionică, primarii de la Suseni – Radu Doru, Uda – Florin Maria, Vultureşti – Eugen Liviu Poşircă, Valea Danului – Vasile Dina, Căteasca – Liviu Florian Năstase, Aninoasa – Ştefan Benonie. Alături de ei mai sunt patru viceprimari: de la Godeni – Cristian Laurenţiu Soare, Morăreşti – Nicolae Băjan, Lereşti – Marian Toader, Mozăceni – Marian Vochin. Şi primarul Ion Năftănăilă de la Albeştii de Muscel este acuzat de incompatibilitate şi corupţie într-un dosar ce vizează accesarea unor fonduri de la APIA.

Deputatul Cătălin Rădulescu – şi incompatibil, şi cercetat penal. Senatorul de Piteşti Ionuţ Elie Zisu, şi el incompatibil

Lista aleşilor din Argeş acuzaţi de fapte de corupţie a fost completată, în urmă cu două săptămâni, de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. DNA îl acuză pe Rădulescu de corupţie şi dare de mită în formă continuată. Săptămâna trecută şi ANI l-a acuzat pe deputat de incompatibilitate, deoarece acesta a „uitat“, după ce a devenit parlamentar, să îşi dea demisia de la una dintre firmele pe care le deţine. La pachet cu deputatul Rădulescu, ANI l-a declarat incompatibil pe un alt parlamentar de Argeş, senatorul Ionuţ Elie Zisu. Inspectorii ANI au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că, în perioada 19 decembrie 2012 – 11 decembrie 2013,  Zisu a îndeplinit atât calitatea de senator cât şi pe cea de comerciant, persoană fizică autorizată.

Fostul deputat PDL Sorin Buta, cercetat penal pentru conflict de interese şi incompatibilitate

Lista „ruşinii“ a actualilor lideri din administraţia judeţului cercetaţi penali a fost completată, săptămâna trecută, cu un alt nume, cel al fostului deputat PDL, Sorin Buta, acuzat de DNA că, în perioada 2008-2012, în calitate de deputat în Parlamentul României, cu ocazia încheierii unor contracte de prestări servicii, a reprezentat interesele financiare şi comerciale ale unei societăţi comerciale în care soţia sa avea calitatea de asociat, administrând, în fapt, societatea respectivă, ce avea ca obiect de activitate consultanţa în materie de construcţii/inspecţie de şantier.

Fostul deputat Pandele şi fostul primar din Bradu, condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare

Un alt fost parlamentar de Argeş, deputatul PDL Sorin Pandele, se află deja în spatele gratiilor, ispăşind o condamnare de  cinci ani închisoare, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. Infracţiunile au fost săvârşite, este adevărat,  pe vremea când era doar director la Cadastru. Alături de Pandele a fost condamnat la 5 ani de închisoare şi Costel Zamfir, fost primar la Bradu, complice cu acesta la falsificarea unui dosar de retrocedare de terenuri.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI