Asistăm în aceste zile la acţiuni fără precedent în sistemul de sănătate, greva declanşată luni, 31 octombrie, aproape paralizând spitalele din întreaga ţară. Personalul din sistemul medical s-a săturat de promisiuni neonorate, de bâlbâieli şi de bulversarea unui domeniu strategic pentru România cum este sănătatea.

Guvernul Cioloş s-a angajat cu prioritate să promoveze legea salarizării unitare, lucru pe care nu l-a făcut. Acelaşi Guvern a adoptat o ordonanţă, nr. 20/2016, care a dat peste cap întregul sistem sanitar, iar 80.000 de cadre medicale şi personal tehnic sunt în grevă din cauza acesteia. Sistemul este blocat.

Revolta greviştilor este justificată şi legitimă. Este de înţeles că oamenii au decis să protesteze. Să îşi ia soarta în propriile mâini şi să încerce, prin acţiunile lor, să ajungă la normalizarea situaţiei. În fond, cadrele medicale şi personalul auxiliar nu solicită nimic deplasat. Ei vor corectarea inechităţilor salariale produse de O.U.G. nr. 20/2016 şi O.U.G. nr. 43/2016, solicită includerea în anexele ordonanţei a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv asistenţă socială, unităţi medico-sociale, personal TESA, DSP şi creşe, precum şi calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare. O altă revendicare este reaşezarea valorică a salariilor pentru unităţile clinice şi neclinice. Aşadar, solicitări de bun simţ şi legitime.

PSD va susţine în Parlament aceste revendicări pentru ca întreg conflictul să fie încheiat. Să nu se uite că PSD a reîntregit veniturile celor din sănătate care au fost tăiate de Guvernele „Ciomu” coordonate de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. De asemenea, PSD a mărit începând cu 1 octombrie 2015 cu 25% veniturile personalului sanitar, implementând şi acordarea de burse pentru medicii rezidenţi pe întreaga perioadă a stagiului (150 de euro lunar). În fine, PSD a lăsat legea salarizării unitare „la cheie”, dar aceasta a fost ignorată de către Guvernul tehnocrat. Iar efectele, iată, se văd!

PSD, prin parlamentarii săi, va veni cu soluţii pentru ca medicii şi personalul sanitar să se simtă respectaţi, să simtă că fac parte din clasa de mijloc şi să îşi dorească să muncească aici, în România, nu să ajungă în situaţia de părăsi ţara pentru a avea un trai decent.

Deputat de Mioveni al PSD Argeş, Simona Bucura Oprescu.

Comments

comments