draghiciPropunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Mircea Drăghici, care înlătură abuzurile și umilințele la care sunt supuse persoanele cu dizabilități  prin rechemări infinite la comisiile de evaluare, a fost adoptată de Camera Deputaților, marți, 15 aprilie, cu o largă majoritate de 336 de voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă. “Mă bucur foarte tare că am reușit să promovez și să transform în realitate propunerea legislativă care prevede corectarea nedreptăților și a umilințelor pe care persoanele cu handicap erau nevoite să le îndure ori de câte ori erau chemate pentru reevaluare la Comisie. Conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerul Muncii, numai în anul 2013, au fost chemate pentru reevaluare un număr de 7448 de persoane care aveau un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap. Această situație trebuia să înceteze, iar punerea în aplicare a legii pe care am inițiat-o va pune capăt unui lung șir de moment dureroase pe care persoanele cu dizabilități și familiile lor le-au îndurat de-a lungul anilor”, a afirmat Chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici.
Inițiator unic al propunerii legislative, deputatul argeșean, a obținut o victorie rară în Parlament, fiind printre puținii aleși care au reușit să atragă sprijinul colegilor din toate grupurile parlamentare atât din Senat, cât și din Camera Deputaților, legea fiind adoptată cu 336 de voturi din totalul de 337 de parlamentari prezenți.
“Faptul că, în Săptămâna Mare, indiferent de culoarea politică, colegii mei parlamentari m-au susținut pentru a face dreptate și pentru a aduce un lucru bun în viața acelora dintre noi care au fost văduviţi de soartă, reprezintă pentru mine un semn de binecuvântare de la Dumnezeu. De asemenea, vreau să mulțumesc mass-mediei pentru că a prezentat aceste cazuri dureroase, punând pe agenda publică o problemă veche, a cărei soluții o vom avea în momentul implementării acestui proiect de lege. Pe lângă beneficiarii direcți ai conținutului acestui proiect legislativ, respectiv persoanele cu dizabilități, personal, mă simt împlinit și mulțumit să știu că, unul dintre proiectele pe care le-am susținut cu toată convingerea în dezbaterile din comisii, la întâlnirile cu reprezentanții Ministerului Muncii, se transformă în realitate”, a menționat deputatul PSD.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.59 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede ca persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului  de încadrare în grad şi tip de handicap să se prezintă pentru reevaluare doar în situaţia în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psiho-sociale sau în cazul în care sunt convocaţi de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate în respectarea prevederilor legale privind încadrarea în grad şi tip de handicap.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI