În dimineaţa zilei de 17 februarie, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii la sediul firmei controlate de deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, SC Concordia Con. Strade SRL. Motivând că nu are nicio implicare în această societate, întrucât SC Concordia Con. Strade este condusă de fratele său, deputatul a afirmat că este vorba de un dosar politic, suspectând mai mulţi colegi din PSD care îi vor capul, deoarece şi-a anunţat intenţia de a candida la Consiliul Judeţean. Numai că luni, 3 martie, un comunicat al DNA lămureşte cum stau lucrurile în cazul lui Cătălin Rădulescu. Nu este vorba de niciun dosar politic, ci de infracţiuni de corupţie: dare de mită în formă continuată şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Mai mult decât atât, procurorii nu pun aceste infracţiuni de corupţie pe seama fratelui lui Cătălin Rădulescu, ci chiar pe a deputatului, asupra căruia s-a dispus începerea urmăririi penale.
 
Comunicat DNA:

„… Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie – au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian, deputat în Camera Deputaţilor, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracţiunile concurente de: efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia; dare de mită în formă continuată.
În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, Rădulescu Cătălin Marian, concomitent cu ocuparea funcţiei de deputat în Parlamentul României – Camera Deputaţilor, s-a ocupat de administrarea şi controlul societăţii S.C. Concordia Con. Strade S.R.L., efectuând în acest sens operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Concret, acesta s-a subrogat în drepturile şi obligaţiile administratorului de drept, manifestându-se totodată şi ca director general al societăţii. Astfel, inculpatul Rădulescu Cătălin Marian a efectuat nemijlocit următoarele tipuri de operaţiuni, care intrau în sfera de competenţă a administratorului de drept /directorului general: a semnat personal documente financiar – contabile şi juridice ale societăţii; a efectuat interviuri pentru angajarea personalului; a reprezentat societatea în relaţiile cu terţii, negociind în mod direct contracte de execuţie, de prestări servicii, contracte de execuţie lucrări în subantrepriză, acorduri de asociere, contracte de cesiune creanţă, respectiv lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor; a supravegheat şi controlat în mod direct şi nemijlocit activităţile legate de procedurile de participare a societăţii la licitaţiile publice, precum şi activitatea lucrătorilor din cadrul serviciului financiar – contabil al societăţii, stabilind detalii legate de facturare, plăţi, garanţii bancare ş.a.; a depus diligenţe de identificare a unor potenţiali clienţi sau oportunităţi de afaceri pentru societatea S.C. Concordia Con. Strade S.R.L. şi de recuperare a unor creanţe ale societăţii; s-a deplasat la faţa locului, în cadrul procedurilor de execuţie a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, negociind şi recepţia lor.
Spre exemplu, în exercitarea funcţiei de administrator de fapt şi director general de fapt al societăţii, Rădulescu Cătălin Marian a negociat şi a obţinut adjudecarea lucrării de asfaltare a unui centru comercial din Piteşti, semnând în acest sens un contract de execuţie din partea S.C. Concordia Con. Strade în cadrul negocierilor respectivului contract, în luna iulie 2013, deputatul Rădulescu Cătălin Marian i-a promis 10.000 de lei unei persoane, manager de proiect, pentru ca aceasta să nu ridice obiecţii privind execuţia lucrărilor de asfaltare. Promisiunea respinsă a fost reluată ulterior, la momentul semnării procesului verbal de recepţie, respectiv la 27 august 2013. La acel moment, persoana însărcinată cu avizarea calităţii lucrării a ridicat obiecţiuni cu privire la calitatea lucrării şi, pe cale de consecinţă, a condiţionat semnarea procesului verbal de recepţie de reducerea devizului. În această împrejurare, deputatul Rădulescu Cătălin Marian a reluat promisiunea iniţială privind oferirea sumei de 10.000 lei, pentru ca funcţionarul să semneze procesul verbal de recepţie fără obiecţiuni (şi fără reducerea devizului). Funcţionarul a refuzat din nou, motiv pentru care procesul verbal de recepţie, la terminarea lucrărilor, a fost semnat cu reducerea devizului…“.
Tot conform comunicatului, Rădulescu are mai multe restricţii pe toată perioada controlului judiciar: să nu părăsească ţara altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;  să nu se apropie de denunţător, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect, pe nicio cale; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme, etc…
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI