Deşi populaţia a scăzut la 19.000.000, în Argeş trăieşte cetăţeanul cu numărul 20.000.000

DECREŢEII Conform ultimului recensământ, populaţia României a scăzut sub 20 de milioane, mai exact la 19.042.936 de locuitori. Ultima oară când populaţia ţării a numărat 19.000.000 a fost în 1966. Întâmplător sau nu, în acelaşi an, Nicolae Ceauşescu a dat celebrul Decret 770, care interzicea avorturile. În urma acestei măsuri de represiune luată împotriva femeilor, la cel de-al X-lea Congres al PCR, în 1969, Ceauşescu anunţa deja naşterea cetăţeanului cu numărul 20.000.000: Marius Daniel Stănciulescu din Argeş.

Promulgat pe 30 septembrie 1966, Decretul prevedea că o femeie mai are dreptul de a face avort doar dacă are peste 45 de ani şi numai dacă are deja patru copii. Se interzicea, de asemenea, folosirea oricărei forme de contracepţie. În viziunea lui Ceauşescu, scopul Decretului 770 era creşterea demografică a României cu 10 milioane de persoane în următorii 20 de ani. Astfel, în urma interzicerii avorturilor, în perioada iulie – decembrie 1967 a fost înregistrată o creştere a natalităţii de patru ori mai mare. Dacă în 1966 natalitatea a fost de 14,3 naşteri la mia de locuitori, în 1967 natalitatea, practic, s-a dublat: 27,4 naşteri la mia de locuitori.
Din cauza Decretului 770, viaţa de cuplu a românilor se desfăşura sub teroare, depinzând de „calendar” şi de eficienţa contraceptivelor, procurate cu greu din Ungaria, Iugoslavia sau aduse de marinari. Atunci a apărut şi o „piaţă neagră” a avorturilor.
Un avort costa 5.000 de lei, cam două salarii medii, la vremea aceea. Pentru a menţine crescută rata natalităţii, Ceauşescu a lansat însă o campanie de represiune împotriva femeilor. În întreprinderi, femeile erau obligate lunar de secretarii de partid să meargă la cabinetul medical pentru a fi controlate dacă sunt sau nu însărcinate, pentru ca, mai apoi, să fie prinse dacă fac avort.
La fiecare secţie de naşteri era arondat câte un miliţian sau un securist, care ancheta cazurile femeilor internate în urma unor tentative de întrerupere de sarcină. Acestea erau şantajate cu întreruperea tratamentului medical, bătute şi torturate pentru a spune cine le-a făcut întreruperea de sarcină. Conform statisticilor, în perioada 1967 – 1989 au murit 9.542 de femei din cauza avorturilor provocate. În realitate, numărul româncelor care au fost victimele acestei campanii de represiune a fost mult mai mare.
Măsura draconică a lui Ceauşescu a dat şi rezultate, la finele anului 1989 populaţia României ajungând la 23 de milioane de locuitori, iar toţi copiii născuţi în urma acestui decret au fost numiţi „decreţei”.

 

Iată ce prevedea celebrul Decret 770

Art. 1 – Întreruperea cursului sarcinii este interzisă. Art. 2 – În mod cu totul excepţional, întreruperea cursului sarcinii va fi autorizată doar dacă: a) sarcina pune viaţa femeii într-o stare de pericol care nu poate fi înlăturat printr-un alt mijloc; b) unul dintre părinţi suferă de o boală gravă, care se transmite ereditar sau care determină malformaţii congenitale grave; c) femeia însărcinată prezintă invalidităţi grave fizice, psihice sau senzoriale; d) femeia este în vârstă de peste 45 de ani şi a născut patru copii şi îi are în îngrijire; f) sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest.

Cum a fost ales românul cu numărul 20.000.000

Rezultatul Decretului 770 din 1966 a fost că, în următorii trei ani, populaţia ţării a crescut cu un milion de locuitori. Aşa că, la cel de-al X-lea Congres al PCR, Nicolae Ceauşescu anunţa naşterea cetăţeanului cu numărul 20.000.000. Pentru Ceauşescu, naşterea copilului cu numărul 20.000.000 reprezenta o victorie personală. Dar cum a fost desemnat cetăţeanul care urma să poarte numărul 20.000.000? Un computer al Institutului Naţional de Statistică l-a ales, aleatoriu, dintre alţi 1.000 de copii, născuţi în aceeaşi zi, pe bebeluşul Marius Daniel Stănciulescu din Argeş, ca fiind românul cu numărul 20.000.000.
Acesta nu trebuia, însă, să aparţină vreunei minorităţi naţionale, trebuia să fie neapărat băiat şi să provină dintr-o familie fără probleme din punctul de vedere al regimului comunist. Aşa a fost ales Marius Daniel Stănciulescu, născut pe 20 iunie 1969 în comuna Miroşi, satul Surduleşti, al cărui tatăl era maistru la IPMPB Piteşti, iar mama, cadru didactic.
Imediat după naştere, Ceauşescu i-a invitat pe soţii Stănciulescu, împreună cu micuţul, la Bucureşti, unde, într-un cadru festiv, fostul dictator a luat copilul în braţe, l-a sărutat pe frunte şi i-a urat sănătate şi fericire, exclamând: „Să trăiască fericit în comunism!”.
Interesant mai este şi faptul că, deşi Nicolae Ceauşescu a urat familiei Stănciulescu să aibă cât mai mulţi copii, aceştia nu i-au mai făcut lui Daniel decât un frate. Doamna Stănciulescu nu şi-a dorit să devină „mamă eroină”, aşa cum erau numite femeile care, de voie, de nevoie, năşteau peste patru copii.
Anul acesta, românul cu numărul 20.000.000 va împlini 45 de ani. Pentru că populaţia României a scăzut cu mult sub această cifră, fiind slabe şanse să crească prea mult în viitorul apropiat, argeşeanul Marius Daniel Stănciulescu are toate şansele să deţină acest record multă vreme de acum înainte.

Cetăţeanul cu numărul 20.000.000, primit cu pâine şi sare la Piteşti

După ceremonia de la Bucureşti, cetăţeanului cu numărul 20.000.000 al României, Marius Daniel Stănciulescu, i s-a făcut o primire pe măsură şi la Piteşti. În ziarul „Secera şi Ciocanul” a fost astfel consemnat evenimentul: „La întoarcerea în Piteşti, la sediul Comitetului judeţean de partid, celui de-al 20.000.000–lea cetăţean al patriei i s-a făcut o primire sărbătorească. Au fost de faţă tovarăşul Gheorghe Năstase, prim-secretar al Comitetului Judeţean de partid, membrii Comitetului Judeţean de partid, ai Comitetului Executiv al Consiliului Popular Argeş, reprezentanţi ai organelor locale de partid, de stat şi obşteşti. Cu toţii au felicitat tânăra familie şi au urat sănătate şi fericire noului cetăţean al patriei şi al judeţului Argeş. Întâmpinându-i cu pâine şi sare, un grup de pionieri şi tineri U.T.C.-işti au oferit fericitei familii buchete de flori. Este un prilej deosebit pentru noi, argeşenii, să consemnăm că al 20.000.000–lea cetăţean al patriei s-a născut în judeţul nostru. Să-i urăm deci familiei Stănciulescu ani mulţi, fericiţi, mulţi nepoţei, iar micuţului Daniel Marius sănătate şi succes în viaţă”.

Cetăţeanul cu numărul 20.000.000 a ajuns om de afaceri în Piteşti

Sătul de publicitatea făcută înainte de 1989, Daniel Stănciulescu a decis să nu mai apară în presă. Noi, însă, l-am căutat, dorind să aflăm ce mai face astăzi cetăţeanul cu numărul 20.000.000 al României, când populaţia a scăzut la 19.000.000  de locuitori. L-am convins cu greu să stea de vorbă cu noi. „Nici părinţii mei şi nici eu nu am avut vreun avantaj de pe urma faptului că am fost ales, întâmplător, cetăţeanul cu numărul 20.000.000 al României, nici înainte de 1989 şi nici după. Ştiu că atunci când m-am născut, părinţii mei au primit un CEC de 10.000 de lei. După aceea, când Ceauşescu venea prin Argeş, cu ocazia diferitelor vizite, cei de la partid mă luau şi mă duceau şi pe mine la el. Ceauşescu îmi dădea o ciocolată şi îmi zicea mereu „Ce mare ai crescut!”.
La 14 ani, Daniel a ales să facă Liceul Militar din Craiova, apoi a urmat cursurile Academiei Militare şi, până în 2007, a lucrat la Unitatea Militară de Tancuri din Piteşti, având funcţia de locotenent colonel. După 1989 a plecat de bună voie din armată, pentru a intra în afaceri. Acum, Marius Daniel Stănciulescu deţine două firme, una cu profil de papetărie – librărie, iar cealaltă de construcţii metalice. Din câte ne-a dezvăluit, nici el nu a contribuit la creşterea populaţiei României în ultimii ani. Nu are decât o fiică, în vârstă de 21 ani, studentă la Medicină. „Fata doreşte să profeseze medicina în SUA. Dacă, după facultate, va alege să plece acolo, probabil că o voi urma şi eu. De altfel, de-a lungul anilor, şi pe mine m-a bătut gândul să plec în străinătate. Poate până la urmă voi ajunge să fac asta, datorită fetei”, ne-a mai mărturisit Marius Daniel Stănciulescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.