mircea draghiciDeputatul Mircea Drăghici a susţinut marţi, 8 aprilie, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor, în care a subliniat încă o dată faptul că sporirea locurilor de muncă este unul dintre obiectivele prioritare ale Guvernului Ponta.
Iată care a fost această declaraţie.
“Stimaţi colegi,
O analiză făcută la sfârşitul anului trecut arăta că România a pierdut 1 milion de salariaţi în ultimii 15 ani. Aşa cum precizează studiul, în ţara noastră mai lucrează mai puţin de 4,4 milioane de angajaţi la o populaţie activă de 10 milioane de persoane. De asemenea, între 1 şi 2 milioane de angajaţi ar lucra în economia informală, fără contract de muncă sau având trecut pe contractul de muncă doar o parte a salariului.
Având în vedere problema mai sus enunţată, este important faptul că Guvernul condus de Victor Ponta şi-a asumat ca principal obiectiv de guvernare creşterea reală a numărului de salariaţi cu 400.000 până în 2016. Mai mult, se doreşte scoaterea din zona neagră şi gri a economiei a unui număr de până la un milion de persoane. Toate măsurile pe care actualul Executiv le va lua în perioada imediat următoare vizează stimularea creării de noi locuri de muncă pentru români. Se doreşte scăderea impozitelor pe forţa de muncă (reducerea CAS cu 5 puncte procentuale), măsură care va fi acoperită prin creşterea taxelor pe capital, adică a companiilor. Firmele care aveau angajaţi la negru sau la gri, au acuzat deseori fiscalitatea crescută, numind-o o adevărată povară. Această măsură pe care Guvernul intenţionează să o ia, va reduce în primul rând munca informală. O veste bună pentru salariaţi este şi creşterea, începând cu 1 iulie 2014, a salariului minim de la 850 de lei, la 900 de lei. Până în 2016, vrem să aducem salariul minim până la valoarea de 1.200 de lei. O altă decizie binevenită atât pentru angajaţi cât şi pentru companii o reprezintă o nouă schemă de ajutor prin care statul va acoperi o parte din cheltuielile salariale pentru aproximativ 1.500 de companii care trebuie să creeze în total 30.000 de locuri de muncă, bugetul noii scheme de ajutor de stat valabile şapte ani fiind de 2,7 mld. lei (circa 600 mil. euro).  Aceasta va fi valabilă de la 1 iulie 2014 până în 2020. Prin noua schemă statul va susţine o parte din cheltuielile salariale ale unei companii care creează minimum 20 de noi locuri de muncă. Măsurile mai sus enumerate continuă seria angajamentelor luate de actuala putere pentru a încuraja crearea de noi locuri de muncă. Astfel, în 2013, au fost consolidate 78.000 de locuri de muncă, suntem primii care respectăm legea conform căreia IMM-urile sunt susţinute de la buget cu minimum 0,4% din PIB şi am derulat programele Start, Tineri Întreprinzători, Stimularea Femeilor Manager şi programul de dezvoltare pentru IMM-uri. Toate acestea vor susţine micii întreprizători şi tinerii care vor să debuteze în afaceri. Mircea Gheorghe DRĂGHICI"

Comments

comments

DISTRIBUIȚI