De la 30 aprilie 2016, tarifele de roaming vor fi mai mici, indiferent de compania de telefonie.

Aceasta este prima etapă din aplicarea unui pachet telecom, adoptat de Parlamentul European, care prevede interzicerea taxelor suplimentare pentru „柮oaming”・la utilizarea telefoanelor mobile în alte state din UE începând cu iunie 2017, potrivit ANCOM.

După această perioadă, românii vor putea comunica în țările UE la aceleași costuri ca în România. Atenție, operatorii pot adauga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenţi pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE. De asemenea, accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA).

Totuși, dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă pentru serviciile în roaming, suma dintre tariful naţional în afară reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife:

0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate,

0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS),

0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

Utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția că persoanele care au serviciu de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă se pot găsi în situația ca telefonul lor să se se conecteze automat la reţeaua ţării vecine şi să vorbească la tarife de roaming. În această situația, respectiva persoană va plăti și pentru apelurile pe care le primește.

Aceste situații pot fi evitate dacă: rețeaua este selectată manual, se solicită ca activarea serviciului se roaming să se facă numai la cerere și se verifică reţeaua în care se află telefonul înainte de a utiliza aparatul.

Comments

comments