Un proiect depus de mai mulţi parlamentari prevede că străinii pot cumpăra suprafeţe agricole doar dacă le păstrează destinaţia cel puţin șase luni de la cumpărare şi angajează muncitori români în proporţie de 90%.

Initiaţiva legislativă vine după ce producătorii români s-au plâns că 2,5 milioane de hectare de teren sunt în posesia străinilor, iar mai bine de jumătate din suprafaţă a fost cumpărată după liberalizarea pieţei, în urmă cu doi ani.

Iniţiatorul legii spune că străinii trebuie să fie asociaţi într-o firmă cu cel puțin 30% capital românesc, dar această prevedere poate fi ușor ocolită dacă, de exemplu, același investitor deschide o societate comercială înregistrată în România. Se poate astfel asocia cu propria firmă.

„€Au obligaţia de a cultiva terenul în termen de șase luni, de a nu-i schimba destinaţia, profilul principal trebuie să fie agricultura, să nu desfăşoare activităţi prin intermediul unor societăţi offshore” spune deputatul Daniel Gheorghe, iniţatorul proiectului de lege.

Datele Ministerului Agriculturii, la nivelul anului trecut, arată că au fost avizate tranzacţii pentru o suprafaţă de 140.000 de hectare, cifre care nu includ însă tranzacţiile făcute de firme.

Până în 2014, aproape un milion de hectare de teren erau lucrate de firme cu acţionariat străin, iar în judeţe precum Arad sau Călăraşi, aproape jumătate din suprafaţă este deţinută de astfel de firme. 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI