balilestiVremurile când băieţii deştepţi din Argeş, în special constructorii, facturau „aer“, mai exact lucrări inexistente pe bani publici, par să fi apus. Frica în oasele acestor şmecheri au băgat-o procurorii de la DNA, care, în ultimii ani, au luat la puricat orice lucrare executată pe bani publici în judeţul nostru. Unii dintre constructori s-au ales cu dosare penale, alţii au colaborat, iar o altă categorie a început să storneze facturi de miliarde, numai să nu intre la belele. Din ultima categorie face parte şi Gigi Axinte, magnatul de la „Argecom”, care de frica celor de la DNA, a renunţat, de bună voie şi nesilit de nimeni, la un proces intentat Primăriei Bălileşti, de la care avea de recuperat peste două miliarde de lei vechi. De fapt, aceşti bani reprezentau nişte facturi umflate, pentru care firma lui Axinte nu executase niciun fel de lucrare în comuna cu pricina.

Faci o stornare… şi-ai scăpat de-o cercetare

În fapt, ca să folosim un termen la modă…, firma „Argecom” a câştigat în 2007 licitaţia unui proiect pe SAPARD, ce prevedea realizarea de asfaltări în comuna Bălileşti, pietruire de drumuri, săparea de şanţuri, precum şi construirea unui pod. Valoarea totală a proiectului se ridica la 32 de miliarde de lei vechi, termenul final al lucrărilor fiind anul 2009.
Aparent, pe parcursul contractului nu au existat probleme, iar pe măsură ce se finalizau anumite lucrări, se efectua şi plata în conturile lui Axinte. Asta până la ultima tranşă de 4,8 miliarde de lei vechi facturaţi de omul de afaceri în anul 2009, exact la momentul încheierii contractului, când, în urma recepţiei de final, inspectorii de la APDRP Târgovişte au constatat că anumite lucrări facturate de Gheorghe Axinte nu se regăseau în realitate. „Lucrurile au fost mult mai complicare aici. A fost vorba despre mai multe lucrări, în special de săparea unor şanţuri, pe care firma „Argecom” nu le executase, dar ele apăreau pe factură. Cei de la APDRP Târgovişte au sesizat acest aspect şi ne-au spus să nu plătim banii, iar noi, administraţia comunei Bălileşti, ne-am conformat, mai ales că era vorba de fonduri europene“, ne-a declarat primarul localităţii, Ion Voican, care susţine că dintr-o factură de 4,8 miliarde lei emisă de „Argecom”, aproape jumătate din sumă nu se justifica. Numai că Axinte nu a vrut să renunţe la banii facturaţi în plus, ba chiar a dat în judecată Primăria Bălileşti pentru recuperarea banilor „pierduţi“. „Domnul Axinte nu a vrut să recunoască faptul că nu a executat acele lucrări şi ne-a dat în judecată. Până la urmă, mai exact la finalul anului trecut, Tribunalul Argeş a decis că din factura de 4,8 miliarde de lei, emisă de „Argecom”, Primăria Bălileşti trebuie să-i achite domnului Axinte numai 2,8 miliare, restul de două miliarde fiind bani facturaţi pentru lucrări inexistente“, a mai spus primarul Voican.
Imediat însă după sentinţă, Axinte nu a fost de acord cu decizia instanţei şi a deschis un nou proces împotriva Consiliului Local Bălileşti, în speranţa că va reuşi să încaseze şi cei cele două miliarde facturate în plus. Numai că…surprize, surprize… În urmă cu două luni, Gigi Axinte a mers singur la Tribunal şi şi-a retras plângerea împotriva Consiliului Local Bălileşti, motivând că renunţă de bună voie la cele două miliarde de lei şi pune astfel capăt procesului.
Este lesne de înţeles de unde atâta mărinimie din partea magnatului de la „Argecom”. Conform unor surse din rândul constructorilor argeşeni, exemplul lui Axinte nu este singular, tot mai mulţi băieţi deştepţi din Argeş au început să storneze facturile umflate la lucrările pe bani publici, în ideea că „faci o stornare… şi-ai scăpat de-o cercetare!!!“.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI