În urmă cu câteva zile am publicat pe site-ul ziarului nostru www.universulargesean.ro un articol despre fostul director al Spitalului din Costeşti, chirurgul Dan Radu Popescu. Domnia sa susţine că în articolul cu pricina sunt multe neadevăruri şi ne “sfătuieşte” să ne lăsăm de meserie, dacă aşa ştim noi să facem jurnalism.

Posibil ca domnul doctor să aibă dreptate, dar într-o mică măsură, pentru că dincolo de ştirea în sine, articolul respectiv a scos în evidenţă respectul nostru pentru calitatea sa excepţională ca medic chirurg, unul dintre cei mai buni din judeţ. Iată cum începe şi se termină articolul care i-a produs mare supărare chirurgului Popescu:

Unul dintre cei mai buni chirurgi din Argeş este medicul Dan Radu Popescu, fost director al Spitalulului Orăşenesc Costeşti, fost primar al oraşului…

De curând, Dan Popescu s-a transferat de la Gorj la Spitalul din Călineşti, unde cu siguranţă va ajuta la salvarea multor vieţi, fiind, aşa cum spuneam, un chirurg foarte bun, dincolo de stilul său controversat şi coleric….

Departe de supărarea domnului doctor, considerăm că s-a pripit cu sfatul de a ne lăsa de meserie, dovadă că o să-i publicăm integral comentariul făcut pe marginea acelui articol pe care o să-l redăm în continuare, la fel ca şi dreptul său la replică.

Cu toţii greşim în meseriile noastre, domnule doctor! Şi dumneavoastră ca medici şi noi ca jurnalişti, dar considerăm că suntem mai utili dacă mergem înainte şi nu ne lăsăm de meserie. Cu o singură condiţie: să învăţăm din greşeli ca să putem să nu le mai repetăm şi cu alte ocazii. Şi domnia voastră şi noi, cei de la Universul argeşean.

Apropo, nu am înţeles acea imagine de profil de pe pagina dumneavoastră de facebook.

Iată articolul publicat pe www.universulargesean.ro despre doctorul Popescu

Unul dintre cei mai buni chirurgi din Argeş este medicul Dan Radu Popescu, fost director al Spitalulului Orăşenesc Costeşti, fost primar al oraşului. Pe cât de bun specialist este, pe atât de mult medicul este şi un personaj controversat.

Pe când se afla la Costeşti, Popescu avea o problemă la un picior, de fapt la unul dintre degete. Cum nu a vrut să se dea pe mâna niciunui coleg, acesta s-a anesteziat şi operat singur. Mai mult, după intervenţie, Dan Popescu s-a ocupat şi de partea administrativă, adică s-a trecut în registrul de operaţii, iar apoi şi-a acordat şi concediul medical aferent.

După acest episod, unic în lumea medicală, în 2009, Popescu şi-a dat demisia de la Spitalul din Costeşti, numai că renumitul chirurg nu şi-a mai găsit loc în tot judeţul, aşa că s-a mutat în Gorj, mai exact la Spitalul din Novaci. Nici nu ar fi avut cum să mai lucreze în Argeş, mai ales că, tot la Costeşti, în vremea când a fost managerul spitalului, într-un singur an a aplicat aproape 100 de sancţiuni salariaţilor, majoritatea lăsându-se cu tăieri din salariu.

Motivele erau aberante, de genul că o infirmieră a vorbit mai tare decât îi permitea lui simţul auditiv…

Interesant este şi modul cum a ajuns doctorul Popescu la Novaci. A dat căutare pe Internet spital – lipsă chirurgşi primul din listă a ieşit Spitalul din Novaci. S-a urcat în maşină şi, din 2010, acolo a rămas.

Primăria Novaci i-a oferit o cămăruţă la internatul unui liceu din Novaci, numai că în respectiva încăpere, medicul nu avea apă şi nici căldură. Aşa că Popescu, în stilul caracteristic, şi-a luat un pat şi toate cele de trebuinţă într-o casă şi şi-a transformat cabinetul medical din spital într-o minigarsonieră, unde doarmea, mănânca şi îşi trata şi pacienţii.

Doctorul Popescu a intrat în conflict şi cu presa din Gorj

Transformarea cabinetului în casă de locuit nu este singurul lucru prin care doctorul Popescu a atras atenţia asupra sa. În 2011, a fost urmărit penal pentru neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, împreună cu un alt doctor de la Spitalul Novaci, Damian Diţescu.

Cei doi au fost acuzaţi de moartea unui bebeluş, care, în octombrie 2011, ar fi decedat sufocat în pântecele mamei. Deşi femeia trebuia să nască normal, cei doi medici au decis de urgenţă să îi facă cezariană, fiindcă o naştere normală ar fi creat probleme atât pentru nou-născut, cât şi pentru mamă.

Din păcate, bebeluşul a fost scos mort din pântecele tinerei. Şi, ca să dovedească faptul că nu şi-a pierdut năravurile şi temperamentul coleric, atunci când a ieşit de la Parchetul Gorj, chirurgul argeşean Radu Popescu a măturat pe jos cu jurnaliştii interesaţi de caz. Am fost chemaţi ca să ne spunăLa mulţi ani!. Ce să vă spun? Lăsaţi-ne în pace! Lăsaţi-ne în pace, că sunteţi plictisitori deja. Sunteţi plictisitori, nu e nimeni vinovat. Hai, nu mai sâcâiţi oamenii! Dumneavoastră aţi auzit că oamenii mai şi mor pe lumea asta? Dacă dă o maşină peste dumneata acum, mori! Pa! Pa!, a fost reacţia medicului Popescu, la ieşirea din Parchet.

Dan Radu Popescu a ocupat funcţia de primar al oraşului Costeşti în anul 2000, dar şi-a dat şi de aici demisia, după nici doi ani de mandat. De curând, Dan Popescu s-a transferat de la Gorj la Spitalul din Călineşti, unde cu siguranţă va ajuta la salvarea multor vieţi, fiind, aşa cum spuneam, un chirurg foarte bun, dincolo de stilul său controversat şi coleric.

Dreptul la replică al doctorului Dan Radu Popescu:

La Novaci nu am locuit niciodata in spital, camera pe care o aveam era destul de confortabila si avea si apa calda si dus, grup sanitar. Am plecat de acolo in urma situatiei cu ginecologul. Nu am fost acuzat nici o clipa de mal praxis. Eventual, la inceputul anchetei, am fost acuzat de neideplinira sarcinilor de serviciu, pentru ca am fost de garda cand s-au intamplat evenimentele. Dar, cum spuneam mai devreme, orice pacient are dreptul sa isi aleaga doctorul iar gravida a ales sa fie asistata de ginecolog. Problema s-a ivit la ora 06 dimineata, cand obstetricianul m-a solicitat pentru rezolvarea unei urgente cu amanintare de ruptura uterina. De fapt, in cinci minute bolnava era anesteziata, de catre mine, si operata. Mai departe.. concluzia organelor de ancheta a fost ca de fapt eu i-am salvat viata (gravidei) Ca primar mi-am dat demisia pentru ca am refuzat sa intru in sfera de influenta a PSD si a lui NIcolescu, fi cred ca altfel, acum, as fi avut mari probleme cu justitia. In final toate subiectele abordate de dumneavoastra sunt false sau trunchiate. Nu m-ati contactat sau/si intrebat nici o clipa despre situatiile expuse. Imi amintesc de Toma Caragiu, intr-a sceneta spune “Sorcova vesela..Da are o soparla in ea”.

Articolul dumneavostra este plin de neadavaruri. Daca asa faceti jurnalism, mai bine va lasati de meserie. In primul rand “operatia” pe care mi-am facut-o nu a fost la picior ci la mana, la mana stanga. Cu un ajutor, m-am operat cu mana dreapta la mana stanga. Dat fiind ca aveam mana stanga imobilizata am considerat corect sa nu stau degeaba la spital, nu puteam face nimic, nu, ci sa stau in concediu medical. Legea in Romania spune ca orice bolnav are dreptul sa isi aleaga doctorul. Pentru un fleac am ales sa fiu propriul doctor. In final, in urma unui proces, instanta a hotarat ca aveam dreptate. Daca ma doare capul nu am voie sa iau un algocalmin ? Apoi, mi-am dat demisia de la Costesti pentru ca am plecat si lucrat in strainatate, intr-un spital din Germania, apoi in Franta si Luxembourg.
Apoi cele 100 de penalizari nu au fost nici pe departe atatea. Cu totii va plangeti de conditiile din spitale, de lipsurile pe care la are asistenta medicala in Romania, dar, de dragul scandalului, impiedicati o schimbare de paradigma. Nu am penalizat pe nimeni pentru “Voce ridicata, care nu imi placea mie”, dar, a propos, v-as sfatui sa cititi pe internet problema zgomotului in spitale, cine il face si cati decibeli sunt fata de cati ar trebui sa fie, conform legii.

Comments

comments